Dieta Jezusa, czyli kuchnia prowincjonalna

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2016 12:30
- W Palestynie czasów Jezusa jadano jak to na peryferiach, skromnie - podkreśliła archeolog Joanna Lorynowicz. Skromnie bardzo często oznacza również zdrowo.
Audio
  • Rozmowa o diecie w Palestynie w czasach Jezusa (Droga przez mąkę/Dwójka)
Ostatnia wieczerza Leonarda da Vinci. Co, poza chlebem i winem, jadali uczniowie Jezusa?
"Ostatnia wieczerza" Leonarda da Vinci. Co, poza chlebem i winem, jadali uczniowie Jezusa?Foto: domena publiczna (wikimiedia)

Paradoksalnie może się więc okazać, że rację mają szarlatani, nawołujący do odżywania się zgodnie ze wskazówkami Nowego Testamentu. Podstawą ówczesnej diety był - w Biblii nabierający symbolicznego znaczenia - chleb. Oczywiście nie przypominał on współczesnego pieczywa, a występował w postaci różnej grubości placków. I miał bardzo wiele odmian. Od prostej macy z mąki soli i wody, po chleby przygotowywane na drożdżach lub zakwasie, pieczone z solą, miodem albo serem, uzupełniane słodkimi dodatkami lub przyjmujące formę nadziewanego pieroga.

Co poza tym jadał Jezus i jego uczniowie? Jak przyrządzono wtedy szarańczę i dlaczego nie wolno było jeść świstaka?

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Joanna Lorynowicz (archeolog)

Data emisji: 26.03.2016

Godzina emisji: 12.00

mm/bch

Czytaj także

Palestyna przed i z czasów Jezusa. Małe, ale ważne terytorium

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2015 13:22
W Palestynie nie ma ani dobrych portów, ani żadnych specjalnych bogactw. Dlaczego więc władcy w czasach przed Jezusem tak zabiegali o panowanie nad tym rejonem?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Błogosławione menu. Czym raczyli się święci?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 16:00
Święta Hildegarda z Bingen przestrzegała przed jedzeniem truskawek, zalecała za to orkisz, kasztany i koper włoski. O wiele lepszą ofertę miał dla smakoszy święty Patryk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Bóbr to nie tylko wigilijna ryba

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2015 13:00
- Jeszcze w XIX wieku klasyfikowano tego gryzonia jako rybę - zwrócił uwagę Łukasz Modelski. Dlatego bóbr był potrawą postną i podstawą wielu wigilijnych dań.
rozwiń zwiń