Słynna brytyjska kucharka i autorka książek kucharskich Elizabeth David swoimi przepisami rewolucjonizowała angielskie myślenie o jedzeniu. - Anglicy nazywają ją królową Elżbietą I w hołdzie nowoczesnej kuchni brytyjskiej. Wszyscy kucharze brytyjscy odwołują się do jej nauk, przykazań, nakazów i książek kucharskiej - podkreśla dziennikarka Małgorzata Seruga.
Jakie składniki wprowadziła do brytyjskiej kuchni Elizabeth David? Których literatów fascynowała brytyjska kucharka? Za jakimi produktami najbardziej tęskniła w Anglii David? Dlaczego autorka książek kucharskich II wojnę światową spędziła na łódce? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Seruga (dziennikarka, reportażystka, znawczyni anglosaskiej literatury)
Data emisji: 13.02.2016
Godzina emisji: 12.00
sm/jp