W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi od pewnego czasu tworzony jest "Kanon Kuchni Polskiej" czyli zbiór stu potraw, które możemy uznać za polskie dziedzictwo kulinarne. Kierownikiem przedsięwzięcia jest prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.
Jak wyjasniał gość audycji, w polskiej kuchni najbardziej rozpoznawalnymi daniami są przede wszystkim schabowe, bigos, czy pierogi. Jednak wiele z nich można odnaleźć też w kuchniach innych krajów, jak np. wspomniane pierogi, które są popularną potrawą w Chinach. - Gdy zaczęliśmy wymieniać te potrawy, to im więcej wymienialiśmy, tym w zasadzie mniej wiedzieliśmy o kuchni polskiej - opowiadał. - Wybraliśmy sobie więc zestaw cech, które są ważne, które kuchnię ograniczają i wytyczają. Z jednej strony są przyjmowane powszechnie, jak pewien zestaw produktów; produktów z naszego rolnictwa, klimatu. A z drugiej takie, z których jesteśmy bardziej dumni, ale i produktów ważnych dla celów promocyjnych.
Dlaczego w "Kanonie Kuchni Polskiej" znajdą się serdelki? I czy mamy naszą kulinarną tradycję historyczną? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: prof. Jarosław Dumanowski (Uniwersytet Mikołaja Kopernika, współtwórca "Kanonu Kuchni Polskiej")
Data emisji: 31.08.2019
Godzina emisji: 10.00
am