Pierniki. Nie tylko od święta

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2021 11:39
Gościem przedświątecznej "Drogi przez mąkę" była Anna Kornelia Jędrzejewska - kustosz Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy i współautorka Muzeum Toruńskiego Piernika.
Pierniki mogą mieć różne kształty i wielkości, zawierać różne dodatki, ale nie może zabraknąć w nich przypraw korzennych
Pierniki mogą mieć różne kształty i wielkości, zawierać różne dodatki, ale nie może zabraknąć w nich przypraw korzennychFoto: Evgeniya Grande/Shutterstock

Mogą mieć różne kształty i rozmaite wielkości. Mogą być w czekoladzie, w lukrze lub całkowicie pozbawione polewy. Mogą być twarde lub pulchne, a czasem nawet przybierać formę płynną. Zawsze jednak zawierają przyprawy korzenne.

Pierniki. Nie są wynalazkiem nowożytnym. Pierwsza znana receptura korzennego ciastka pochodzi z Grecji z 2400 roku p.n.e. Znali je Chińczycy, a w średniowieczu podbiły europejskie stoły. Królowa Elżbieta I swoim kucharzom kazała robić piernikowe karykatury dworzan i dostojników. Z pysznych pierników słynęła matka George'a Washingtona, która swój przepis podała markizowi de Lafayette i stąd wziął się słynny francuski specjał…

W sarmackiej kuchni jadano je na śniadanie, ale też jako zakąskę do wódki. Wcześniej piernikowymi stolicami Europy stały się Norymberga i Toruń.

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor audycji, Łukasz Modelski, omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Pojawiają się również recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie zaś wybrzmiewa utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w danym odcinku cyklu. Emisja w każdą niedzielę, tylko na antenie Programu 2 Polskiego Radia.


Posłuchaj
23:28 Dwójka droga przez mąkę 19.12.2021.mp3 Pierniki. Nie tylko od święta (Droga przez mąkę/Dwójka) 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Anna Kornelia Jędrzejewska (kustosz Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy, współautorka Muzeum Toruńskiego Piernika)

Data emisji: 19.12.2021

Godzina emisji: 11.00

Czytaj także

Konferencja Madrid Fusión. Co będziemy jeść w przyszłości?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2021 12:30
- Wątek mięsa był bardzo obecny na tegorocznej konferencji, bo cały świat gastronomii próbuje zająć wobec niego jakieś stanowisko, wymyślając przeróżne alternatywy - mówił w audycji "Droga przez mąkę" Łukasz Modelski.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia polska wieku XVI, XVII i XVIII

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2021 15:40
Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski, redaktor książki "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca".
rozwiń zwiń