Rozmawialiśmy o tym, jak smakowała dawna kuchnia i w jaki sposób przyrządzane były poszczególne potrawy. Sprawdzaliśmy, skąd można czerpać wiedzę o tym, jak kiedyś gotowano, i czy są jeszcze miejsca, w których można spróbować jedzenia rodem z minionych epok.
Zapraszamy Państwa na tę kulinarną - i niewątpliwie smakowitą - podróż do przeszłości.
***
"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Autor programu Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto w audycji: recenzje książek kucharskich, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie pojawia się utwór muzyczny z krótkim omówieniem - jego autorski wybór "pasuje" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego poruszanego w programie.
Łukasz Modelski jest historykiem sztuki specjalizującym się w epoce średniowiecza. Przez większość życia zawodowego pracuje jako redaktor.
Jest autorem kilku zbiorów wywiadów. Jak przekonuje, z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę, a spośród różnych obszarów kultury najmniej rozumie kulturę fizyczną.
27:54 Dwojka Droga przez make 2022_09_04-12-30-40.mp3 Dania, które odchodzą w zapomnienie (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Zbigniew Kmieć
Data emisji: 4.09.2022
Godzina emisji: 12.30