Śledzie, pudding i muffiny. Orwell - propagandzista

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2015 14:00
W 1946 roku British Council zamówił u George'a Orwella tekst promujący kuchnię brytyjską wśród turystów. Esej nie został jednak opublikowany...
Audio
  • Łukasz Modelski i Małgorzata Seruga opowiadają o złożonym stosunku George'a Orwella do brytyjskiej kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)
Yorkshire pudding to jedno z najpopularniejszych dań kuchni brytyjskiej. Jak wiele innych, serwuje się go jednocześnie z mięsem i na słodko
Yorkshire pudding to jedno z najpopularniejszych dań kuchni brytyjskiej. Jak wiele innych, serwuje się go jednocześnie z mięsem i na słodkoFoto: stef yau, lic. CC, wikipedia

Trudno się dziwić, skoro autor "Roku 1984" zasugerował, że restauracja w Anglii jest „albo zła, albo francuska” i przytoczył zdanie Woltera o kraju "stu religii i jednego sosu". Wbrew pozorom Orwell był jednak admiratorem brytyjskiej kuchni w jej dobrym - rzadko spotykanym - wydaniu.

Czytelników zapraszał między innymi na... trzydaniowe śniadanie. Ale też uprzedził Jamiego Olivera o dobre sześćdziesiąt lat w zdiagnozowaniu największej plagi (nie tylko) kuchni angielskiej.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzenie: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Seruga (reportażystka, znawca kuchni anglosaskich)

Data emisji: 7.03.2015

Godzina emisji: 11.30

mm/jp

Czytaj także

Orwell. Nie wierzył w siebie. Pisał porażające rzeczy o Birmie

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2013 14:30
Pisał też o Stalinie i Czerwonym Kapturku - w nowo wydanej w Polsce książce pojawiły się nieznane teksty i mało znana twarz pisarza: był przyjacielem Polaków i żołnierzem straumatyzowanym wojną w Birmie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ghandi w brzuchu wieloryba - eseje George'a Orwella

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2014 17:20
We wtorkowym "Kwadransie bez muzyki" zapraszamy na rozmowę z Bartłomiejem Zborskim - tłumaczem książek George'a Orwella - o wydanym właśnie zbiorze szkiców, esejów, reportaży, recenzji i felietonów angielskiego pisarza.
rozwiń zwiń