W audycji "Droga przez mąkę" przyjrzeliśmy się nowościom wydawniczym poświęconym jedzeniu. Za najlepszą książkę blogerka kulinarna Małgorzata Minta uznała kwiatową publikację Małgorzaty Kalemby-Drożdż. - Te przepisy nie onieśmielają, ale sprawią, że czytając o chryzantemach w tempurze czy lodach fiołkowych od razu chce się jeść - podkreślała.
Z książki "Jadalne kwiaty" dowiedzieć się można, że nasturcje są pieprzne w smaku z lekką nutką miodu, zaś ogórecznik ma faktycznie ogórkowy posmak.
Poza tym w audycji mówiliśmy o książce, która w doskonały sposób przybliża obcokrajowcom zagadnienia polskiej kuchni oraz o włosko-amerykańskich przepisach Audrey Hepburn, o których napisał jej syn. Największym zaskoczeniem okazała się książka Amerykanki, która zakochała się we francuskich potrawach. - Początek przeraża, ale rozwinięcie jest niezwykle bogate w ciekawe treści - mówił Łukasz Modelski.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka, blogerka kulinarna)
Data emisji: 9.04.2016
Godzina emisji: 12.00
bch/pj