Konsumpcja w teatrze: barek jako członek obsady

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2016 14:00
- Alkohol bardzo często jest motorem napędzającym akcję, a barek w dramacie mieszczańskim wyznacza status społeczny bohaterów - opowiadał krytyk teatralny Jacek Wakar.
Audio
  • Rozmowa o kulinariach na scenie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Alkohol, nawet jeśli nieprawdziwy, może mieć na scenie wyjątkową moc
Alkohol, nawet jeśli nieprawdziwy, może mieć na scenie wyjątkową mocFoto: pixabay (domena publiczna)

Choć zdarza się, że na scenie pojawia się prawdziwy alkohol (zwłaszcza za naszą wschodnią granicą), to zwykle jego rolę odgrywają o wiele mniej wyskokowe trunki. Herbata, gdyby nie pieniła się podczas nalewania, stanowiłaby znakomitą imitację whisky - najczęściej pojawiającego się na scenie napoju wysokoprocentowego. Nowa dramaturgia rosyjska stawia raczej na czystą wódkę i bimber, wciąż zwykle zastępowany zwykła wodą. Poważniejsze wyzwanie stanowi natomiast dramaturgia irlandzka i związana z nim sceniczna specyfika piwa.

Kto pierwszy gotował w polskim teatrze, a kto jako pierwszy rozmawiał o Bogu przy zupie? Zachęcamy do wysłuchania audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość:  Jacek Wakar (krytyk teatralny, dziennikarz Programu 2 Polskiego Radia)

Data emisji: 16.04.2016

Godzina emisji: 12.00

mm/bch

Czytaj także

Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa?

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2016 07:00
O głośnym ostatnio zjawisku w środowisku szefów kuchni najlepszych restauracji rozmawialiśmy z psycholog Dorotą Mintą.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak smakuje jedzenie podane na kartce?

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2016 12:00
- Sam dotyk naczyń, sztućców, które dopasowują się do doznania smakowego, bardzo ciekawie wpływa na zmysły - mówiła w Dwójce Justyna Adamczyk, szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedzeniowe hity kuchni science fiction

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2016 13:00
- Pewne pomysły, które pojawiały się w filmach fantastycznych, są już obecne w naszych doświadczeniach żywnościowych - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga Nowa Kuchnia Warszawska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Abrakadabra i głupie pytania? Oto sekrety pasztetników

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2016 10:00
- To nie jest jak w aptece: złożysz coś, dokona się fuzja, kamień filozoficzny i nagle masz pasztet nad pasztetami - podkreślał Eugeniusz Mientkiewicz, kucharz i krytyk kulinarny, opowiadając o przepisach na tę popularną świąteczną potrawę.
rozwiń zwiń