Jedna z najbardziej wpływowych publicystek winiarskich na świecie zdradzała, że opowiadanie, które wino jest dobre, a które złe, stało się już dla niej nudne. O wiele większą wagę przywiązuje do kontekstu każdego trunku. - W winie to naprawdę wielka sprawa znać winiarza, miejsce powstania, jego pomysł na wino. Kiedy już zaczniemy się głębiej zajmować winem, okazuje się, że to znacznie więcej niż tylko płyn - podkreślała.
Jancis Robinson dodawała, że istnieje wiele poziomów picia wina i nie ma w tym żadnego świętokradztwa, gdy oczekujemy od tego trunku jedynie by było w nim trochę alkoholu i nie był paskudny w smaku.
Znawczyni win mówiła też o najciekawszych obecnie regionach winiarskich, wzroście popularności sommelierów, którzy np. w Stanach Zjednoczonych mają status gwiazd filmowych, ale też o chorobach zawodowych krytyków winiarskich. - Trzeba bardzo uważać na mycie zębów tuż po degustacji...
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Jancis Robinson (znawczyni win)
Data emisji: 7.01.2017
Godzina emisji: 10.00
bch/jsz