Syropy, kordiały, bittersy. Co barman ma w głowie?

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2017 11:00
– Doświadczony barman powinien znać receptury podstawowych klasyków, czyli od 150 do 200 koktajli – mówił Patryk Kowalski, wicemistrz świata duetów barmańskich.
Audio
  • Syropy, kordiały, bittersy. Co barman ma w głowie? (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: pexels/domena publiczna

– To trochę jak z gotowaniem – powiedział gość Dwójki. – Jeśli wiemy, jak zrobić biszkopt, wiemy także, jak zrobić kilka ciast z tym biszkoptem. Tak samo jest z koktajlami. Jeżeli znamy podstawę koktajlu typu sour, jesteśmy w stanie zrobić 10-20 drinków na tej bazie – tłumaczył.

Patryk Kowalski opowiadał także m.in. o tym, czego zwykle nie widzi osoba obsługiwana przez barmana, odkrył kilka sekretów dobrych koktajli, a także podał przepis na zimowy poncz.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Patryk Kowalski (barman)

Data emisji: 31.12.2016

Godzina emisji: 10.00

mc/pg

Czytaj także

Ranking najbardziej smakowitych książek

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2016 13:00
Zapraszamy do wysłuchania trzech części podsumowania najciekawszych książek kucharskich, które w ostatnim czasie trafiły do księgarń.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia 2017. Smaki, których jeszcze nie znamy

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2016 12:15
W "Drodze przez mąkę" o kulinarnych trendach w nadchodzącym roku rozmawialiśmy z badaczką kultury żywieniowej dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Książki i jedzenie. Kryminalne smaki Marsylii

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2016 12:00
O kuchni marsylskiej w powieściach Jeana Claude'a Izzo opowie Kuba Janicki, autor bloga "Kontretykieta" i felietonista magazynu "Wino".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Podróż po warszawskich restauracjach lat 90.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2016 14:00
O tajnikach kulinariów sprzed ponad dwóch dekad lat opowiadał Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu "Wino".
rozwiń zwiń