Książki i jedzenie. Kryminalne smaki Marsylii

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2016 12:00
O kuchni marsylskiej w powieściach Jeana Claude'a Izzo opowie Kuba Janicki, autor bloga "Kontretykieta" i felietonista magazynu "Wino".
Audio
  • Książki i jedzenie. Kryminalne smaki Marsylii (Droga przez mąkę/Dwójka)
Widok Marsylii
Widok MarsyliiFoto: trialsanderrors/flickr/CC BY-SA 2.0

Jean-Claude Izzo jest autorem poświęconej Marsylii kryminalnej trylogii, na którą składają się powieści "Total Cheops" (1995), "Szurmo" (1996) i "Solea" (1998).

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Kuba Janicki (bloger, dziennikarz)

Data emisji: 10.12.2016

Godzina emisji: 10.00

mc

Czytaj także

Przeżyć na kapuście. Tajniki okrętowej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2016 16:30
- Gdy raz podróż przedłużyła się o dwa tygodnie, postawiłem sobie za punkt honoru, że będę karmił marynarzy warzywami. Ukisiłem zatem kapusty - wspominał w "Drodze przez mąkę" Piotr Lisakowski, rybak, restaurator i wieloletni kucharz okrętowy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sarah Britton: zima smakuje jak pieczona dynia

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2016 11:00
– To, że pory roku mają różne smaki, odkryłam podczas pracy w gospodarstwie na amerykańskiej pustyni. Przedtem pory roku nie miały dla mnie znaczenia – mówiła autorka bloga "My new roots".
rozwiń zwiń