Mięso z owocem?! Przewodnik po kuchni drastycznej
Ngo Van Tuong przyjechał do Polski w 1983 roku. Przez kolejne lata obserwował rozwój kuchni wietnamskiej nad Wisłą. Swoje doświadczenia opisał wspólnie z Dorota Podlaską w książce "Słodko-kwaśna historia czyli wszystko, co chcielibyście kupić w wietnamskich sklepach, ale baliście się zapytać". Ngo Van Tuong opowiadał w Dwójce, że jednym z największych problemów podczas objaśniania Polakom żywnościowych produktów wietnamskich było ich nazwanie. - Przykładowo makaron sojowy jest robiony z fasoli mung albo paciornika indyjskiego, ale jak wchodził na polski rynek, te rośliny nie były tu znane, a soja tak.
W audycji rozmawialiśmy o ciekawych roślinach, używanych do przyprawiania wietnamskich potraw. Jedna z nich jest znana w Polsce jako roślina akwariowa. Ngo Van Tuong wyjaśnił też, dlaczego zupa pho nie jest traktowana w Wietnamie jako główne danie. Nasz gość odniósł się także do złej sławy glutaminianu sodu.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Ngo Van Tuong i Dorota Podlaska (znawcy kuchni wietnamskiej)
Data emisji: 14.04.2018
Godzina emisji: 12.00
bch/mg