W jednej z restauracji Agnieszki Kręglickiej serwowane jest obecnie menu moniuszkowskie. Za jego kształt odpowiedzialny jest Maciej Nowicki, szef kuchni. - Nie ma informacji, jakie dokładnie dania lubił Moniuszko. Wybraliśmy więc parę pozycji książkowych, takich klasycznych, w których znajdują się reprezentatywne dania dla Warszawy lat 50., 60. i 70. XIX wieku i jedna zbiorcza z kuchni arystokratycznej rodziny Potockich. Pracujemy na materii, która ma edukować, ale też smakować, dlatego dania te serwujemy we współczesnej odsłonie - podkreślał Maciej Nowicki.
Rok Moniuszki w Polskim Radiu >>>
Reinterpretacji jakich dań z czasów Moniuszki dokonał gość Dwójki? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Goście: Agnieszka Kręglicka (restauratorka), Maciej Nowicki (szef kuchni)
Data emisji: 4.05.2019
Godzina emisji: 12.30
pg/at