Comfort food to nic innego, jak jedzenie, które ma na celu nas pocieszyć. - W sytuacjach stresu sięgamy po potrawy wysokokaloryczne, które kojarzą się z bezpieczeństwem dzieciństwa - podkreśla badaczka. - Czasem można powiedzieć, że jest to coś zakazanego, jakaś „zakazana żywność”, na którą jednak mamy ochotę.
- Zdrową żywność jemy dlatego, że jest „zdrowa”, nie smaczna. Kiedy pojawił się termin „comfort food” Amerykanie natychmiast się go uczepili.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której m.in. więcej o doświadczeniu „comfort food”, o różnicach pomiędzy zajadaniem stresu, a mentalną podróżą do czasów dzieciństwa, a także filozoficznym podejściu Amerykanów do żywności.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: dr. Lucy Long (Centrum Żywności i Kultury)
Data emisji: 06.07.2019
Godzina emisji: 10.00
am/bch