"Paskalizacja plus". Polski wkład w konserwację żywności
Gość audycji "Droga przez mąkę" podkreślił, że nieco inaczej wygląda gotowanie na zawody kucharzy wojskowych, a inaczej na co dzień w wojsku zawodowym. W tym pierwszym przypadku jest więcej miejsca na eksperymentowanie, ale i codzienna dieta wojska stała się bardziej wyrafinowana. - Dziś jedzenie w armii bardziej przypomina restaurację. Żołnierz bierze tacę i sam sobie wybiera spośród bogatej oferty. Kucharze muszą się starać, bo jak coś jest niesmaczne, to od razu widać, że nie schodzi.
Tomasz Welter mówił w audycji o roli zapasów wojennych w komponowaniu dań, przywołał przepisy z legendarnych wojskowych książek kucharskich, ale też zwrócił uwagę na nowe trendy w tej dziedzinie ("widoczny jest powrót do dawnych zapomnianych przez lata warzyw").
***
Tytuła audycji: Drogę przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Goście: Tomasz Welter (szef kuchni, trener polskiej wojskowej reprezentacji kucharzy)
Data emisji: 11.08.2018
Godzina emisji: 12.30
bch/ac