Sekrety kulinarnego sukcesu, czyli gastrofizyka od kuchni
- W restauracji nie ma czegoś takiego jak po prostu jedzenie. Restauracja to środowisko, w którym swoją rolę odgrywają: światło, muzyka, zapachy (lub brak tych rzeczy). Zawsze jest coś obok naszego jedzenia - podkreślał gość Dwójki.
Jako przykłady na te "elementy dodatkowe" współtworzące strategie postępowania restauratorów Charles Spence wymieniał "stojący na podłodze kosz warzyw" czy "jasne kolory i łuki". Co więcej, istnieje sieć restauracji, mówił psycholog, w których celowo nie ma okien. Chodzi o "wyeliminowanie wpływu czynników naturalnych na ludzkie zachowania". - Zmiany światła powodują zmiany w percepcji gości i wpływają na zmiany zamówień. Nie można ich już tak skrupulatnie kontrolować. Tak samo jak w kasynie, tam też nie ma okien - tłumaczył Charles Spence.
W rozmowie również m.in. o łączeniu smaków i dźwięków. Charles Spence uważa na przykład "Tubular Bells" Mike’a Oldfielda za przykład utworów słodkich…
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Charles Spence (brytyjski psycholog eksperymentalny)
Data emisji: 12.01.2020
Godzina emisji: 10.00