W audycji "Droga przez mąkę" w związku ze zbliżającymi się świętami rozmawialiśmy o tym, jak zrobić idealny zakwas na barszcz. Grzegorz Łucki podkreślił, że nie tylko o walory smakowe tutaj chodzi. - Zakwas to symbiotyczna kolonia, w której bytują dwa podstawowe rodzaje organizmów: drożdże oraz bakteria Lactobacillus odpowiedzialne za procesy fermentacji. Wpływ tych mikroorganizmów na mózg jest gigantyczny, a niektórzy twierdzą wręcz, że organizmy, które bytują w naszych jelitach, tak naprawdę sterują pracą naszego mózgu i tym, jak się czujemy.
W audycji rozmawialiśmy o tym, jak dbać o hodowlę mikroorganizmów w zakwasie, ale też o znaczeniu procesu fermentacji dla ludzkiej cywilizacji. Grzegorz Łucki wyjaśnił, dlaczego z perspektywy zakwasu jedzenie w restauracji nie jest najlepszym pomysłem.
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Grzegorz Łucki (fizyk i kucharz)
Data emisji: 7.12.2019
Godzina emisji: 10.00
bch