Gościem audycji był zdobywca prestiżowej nagrody La Gastro de la Real Academia de Gastronomía. Paco Roncero niezwyle dużą wagę przywiązuje do tapas, czyli przekąsek, które mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek.
- Tapas dla Hiszpana to nie jest tylko jedzenie, to cały styl życia. Tapas towarzyszą nam przez całe życie, są istotną jego częścią. Kiedy byłem mały, tata zabierał nas co sobotę, co niedzielę na tapas właśnie. Kiedy jako nastolatek grywałem z kolegami w piłkę, po meczu szliśmy na tapas. Kiedy dorosłem, wychodziłem na tapas z przyjaciółmi. To tradycja, którą mamy w sercu - powiedział gość audycji. - Chciałem pokazać Hiszpanom, moim współczesnym, jak porządnie robić tapas. To przekąski, jakie jadaliśmy przez całe życie, ale bardzo staranie przygotowane. Robiąc je mogę wykorzystać przepisy mojej babci i mamy, ale też wiele dodać od siebie - dodał Paco Roncero.
Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji, w której światowej sławy szef kuchni Sublimotion znanej z wysokich cen, ale i wyjątkowych doznań kulinarnych, opowiada o tajnikach swojej sztuki i własnej recepcie na sukces.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Paco Roncero (szef kuchni)
Data emisji: 29.06.2019
Godzina emisji: 10.00
mko/bch