Kiedy w Europie zaczęto jeść pomidory? Jakie są najlepsze ich odmiany? W jaki sposób przechowywać pomidorowe nasiona? Kim są ich kolekcjonerzy?
O świecie miłośników pomidorów porozmawialiśmy w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" z jednym z nich - Cezarym Michalcem, ogrodnikiem.
Japońscy naukowcy opracowali metodę szybkiego pomiaru ilości barwników. Dzięki temu udało się im dokładnie ustalić, jak wpływają one na smak i aromat aż 157 różnych odmian pomidora. Wyniki badań wykazały, że odmiany pomidorów z większą zawartością chlorofilu mają również wyższą zawartość cukru. Z tym wiąże się poziom związków odpowiadających za zapach.
Jak tłumaczą autorzy: "Pigmenty takie jak karotenoidy nie mają smaku, ale są prekursorami związków nazywanych apokarotenoidowymi lotnymi związkami organicznymi, które odpowiedzialne są za owocowy i kwiatowy zapach pomidorów. To z kolei zwiększa wrażenie słodkości warzywa".
Poza tym gen, który odpowiada za "brzydki" wygląd pomidora, wiąże się też z wyższym poziomem cukrów.
***
"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.
Autor audycji jest historykiem sztuki specjalizującym się w epoce średniowiecza. Przez większość życia zawodowego pracuje jako redaktor.
Jest autorem kilku zbiorów wywiadów. Jak przekonuje, z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę, a spośród różnych obszarów kultury najmniej rozumie kulturę fizyczną.
28:35 2022_10_09 11_00_08_Dwojka_Droga_przez_make.mp3 Wszystko o pomidorach (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Cezary Michalec (ogrodnik)
Data emisji: 9.10.2022
Godzina emisji: 11.00
mo