Dzikie zioła w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2023 11:30
Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Piotr Ciemny, znawca kulinariów i autor przewodnika kucharskiego. 
Piotr Ciemny interesuje się tzw. kuchnią alternatywną, w której można wykorzystywać na pozór nienadające się do spożycia rośliny
Piotr Ciemny interesuje się tzw. kuchnią alternatywną, w której można wykorzystywać na pozór nienadające się do spożycia roślinyFoto: DUSAN ZIDAR/Shutterstock

Piotr Ciemny z zawodu jest kucharzem, który większość swojego życia przepracował jako szef kuchni wielu znanych w Polsce restauracji. Od dawna interesuje się tzw. kuchnią alternatywną, w której można wykorzystywać na pozór nienadające się do spożycia rośliny. Chodzi tutaj przede wszystkim o popularne chwasty.

Zdaniem Piotra Ciemnego to alternatywa dla tradycyjnych ziół i znanych przypraw. Te zainteresowania kulinarne zaowocowały pomysłem na stworzenie bloga, a także wydaniem poradnika. Nasz gość jest jednym z niewielu blogerów kulinarnych, którzy pokazują, w jaki sposób można zrewolucjonizować podejście do przygotowywania posiłków, wykorzystując do tego celu łatwo dostępne rośliny, uznawane za dzikie zioła jadalne.


Posłuchaj
28:41 2023_04_30 11_00_02_PR2_Droga_przez_make.mp3 Dzikie zioła w kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Piotr Ciemny (znawca kulinariów i autor przewodnika kucharskiego)

Data emisji: 30.04.2023

Godzina emisji: 11.00

pg/mo


Czytaj także

Mirosław Wlekły: w Argentynie Halik zakochał się w stekach

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2021 11:20
- Tony Halik chciał kulinarnie wykorzystać swoje życie na maksa, bo nigdy nie było wiadomo kiedy jego żołądek zaniemoże i będzie musiał zacząć go oszczędzać - o kulinariach najsłynniejszego polskiego podróżnika opowiadał jego biograf, Mirosław Wlekły.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jan Szyttler i jego książki kucharskie

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2022 12:53
Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Bogdan Gałązka – szef kuchni i autor doktoratu poświęconego Janowi Szyttlerowi, twórcy pierwszych systematycznych książek kucharskich na ziemiach polskich.
rozwiń zwiń