"Kodeks smakosza" - podręcznik gastronomii sprzed 200 lat

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2024 13:00
Wydany w 1827 roku "Kodeks smakosza", kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace'a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków.
W audycji będziemy mówić o wydanym w 1827 roku Kodeksie smakosza
W audycji będziemy mówić o wydanym w 1827 roku "Kodeksie smakosza"Foto: Shutterstock/ra2 studio

Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce? Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę? Jak zorganizować obiad z kochanką? Czy nieobecnym należy się toast? O książce porozmawiamy w "Drodze przez mąkę" z Bogusławem Deptułą - dziennikarzem i historykiem sztuki.


Posłuchaj
29:43 2024_01_14 12_29_48_PR2_Droga_przez_make.mp3 "Kodeks smakosza" - podręcznik gastronomii sprzed 200 lat (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

O książce tej rozmawialiśmy już na antenie radiowej Dwójki, w audycji "O wszystkim z kulturą". Gościem był wtedy sam prowadzący "Drogę przez mąkę" Łukasz Modelski, który przekonywał, że już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo.

- To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak mówił Łukasz Modelski o "Kodeksie smakosza".

***

"Droga przez mąkę" - erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor programu, Łukasz Modelski, będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 14.01.2024

Godzina emisji: 12.30

mgc

Czytaj także

"Tradycje kulinarne Polski". Rodzima kuchnia w historycznym ujęciu

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2023 09:07
Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka nagradzanych publikacji kulinarnych, w swojej najnowszej książce przybliża rodzimą tradycję kuchni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2024 12:00
- To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu.
rozwiń zwiń