Kiszonki - wsparcie mikrobiomu

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2024 11:13
Gościem audycji była Veronika Szwejk, współautorka (obok Mikołaja Batora) książki "Ale ferment! Kiszonki, zakwasy i przepisy na dania wspierające twój mikrobiom".
Kiszonki do wsparcie dla naszego zdrowia
Kiszonki do wsparcie dla naszego zdrowiaFoto: Shutterstock/Esin Deniz

Autorzy publikacji to współzałożyciele największej ekologicznej manufaktury kiszonek w Polsce, dzięki którym kimchi, kombucha i zakwas z buraków weszły na stałe do diety Polaków i stały się elementem stylu życia. Stworzyli książkę, która pozwoli poznać wszystkie tajniki zdrowej fermentacji.

W audycji porozmawialiśmy m.in. o tym jak kiszenie przemienia warzywa i owoce w najlepsze superfoods – poprawiające zdrowie, samopoczucie i wygląd. 


Posłuchaj
27:47 22.09 Droga przez mąkęBEZMUZYKI_mp3.mp3 Veronika Szwejk o wartości kiszonek (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Veronika Szwejk

Data emisji: 22.09.2024

Godzina emisji: 13.30

dz

Czytaj także

Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać?

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2024 11:42
Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy?

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2024 16:06
Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak.
rozwiń zwiń