Kuchnia francuska. Przysmaki i banalna codzienność
Jak przyznał gość "Drogi przez mąkę", Jean Giono nie należy do czołówki francuskich pisarzy, ale ma on niewątpliwie zalety. - Jest piewcą południa Francji i miłość do tej ziemi przekazuje w sposób absolutnie wyjątkowy - przypominał Bogusław Deptuła. Warto przypomnieć, że wielką popularność "Huzara na dachu" wzmocniła ekranizacja tej powieści z 1995 roku w reżyserii Jean-Paula Rappeneau z Olivierem Martinezem i Juliette Binoche.
Główny bohater książki, młody szlachcic piemoncki, na skutek wyniku honorowego pojedynku musi uciekać z pozostającej pod panowaniem austriackim ojczyzny. W czasie podroży przedostaje się do Francji, gdzie wkrótce wybucha epidemia cholery.
Jak wygląda świat ukazany przez Jeana Giono od strony kulinarnej? Zanim zaraza wybucha, jada się tu melony, arbuzy i pomidory. Melony zwłaszcza, podkreślano w audycji, to literacki środek sygnalizujący o panującym tu niemiłosiernym upale.
Wśród innych potraw, które odnajdziemy w świecie przedstawionym "Huzar na dachu", są choćby takie jak "plasterek słoniny z kromkami wiejskiego pytlowego chleba" czy – to najbardziej skomplikowane danie w tej książce - przepiórki w pomidorowym sosie.
Jak smakują smażone kotki? Poznaj dania z dzikich roślin >>>
Wraz z rozwojem akcji jednak, i rozprzestrzenianiem się cholery, kuchnia bohaterów ulega oczywistemu zubożeniu. Zwraca jednak uwagę jedzenie czosnku…
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Bogusław Deptuła (historyk i krytyk sztuki, kurator wystaw, autor książek kulturalnych)
Data emisji: 6.06.2020
Godzina emisji: 10.00