Edouard Manet - kulinarne tropy w twórczości malarza

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 15:40
161 lat temu, na Salonie Odrzuconych, po raz pierwszy pokazano "Śniadanie na trawie" Edouarda Maneta. Obraz wywołał skandal...
Ostrygi Eduarda Maneta (1862)
"Ostrygi" Eduarda Maneta (1862)Foto: Rawpixel.com/Shutterstock

Na czym ów skandal polegał, co inspirowało Maneta oraz – co stanowi owo śniadanie (a także, co można odnaleźć na innych martwych naturach malarza)?

O tym w rozmowie z Bogusławem Deptułą - historykiem sztuki i jedzenia.

***

Na audycję "Droga przez mąkę" w niedzielę (17.11) w godz. 13.30-14.00 zaprasza Łukasz Modelski.

pg/wmk/dz

Czytaj także

Melony, arbuzy, czosnek. Zaraza we Francji i jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2020 17:48
- Książka "Huzar na dachu" stoi opisami. A skoro opisy, Francja i Prowansja, musi też być i jedzenie – opowiadał w Dwójce Bogusław Deptuła o kulinarnej stronie powieści Jeana Giono.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co jadała paryska bohema w czasach Gertrudy Stein?

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2021 11:20
Tematem audycji była kuchnia w środowisku artystycznym Paryża początku XX wieku. Przyczynkiem do rozmowy było nowe wydanie "Autobiografii Alice B. Toklas" Gertrudy Stein.
rozwiń zwiń