Jan Szyttler - pierwszy polski autor, który tak pisał o jedzeniu

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2025 14:00
Gościem "Drogi przez mąkę" był Bogdan Gałązka, autor książki "Niepożyteczne trudy nowomodnych kuchmistrzów".
Jan Szyttler (1763-1850)
Jan Szyttler (1763-1850)Foto: Polona

Bogdan Gałązka wnikliwe przedstawia w niej twórczość Jana Szyttlera (1763-1850) - kucharza, który dokonał przełomu w polskim piśmiennictwie kulinarnym. Bohater audycji jest uznawany za autora pierwszych systematycznych książek kucharskich na ziemiach polskich.


Posłuchaj
25:02 Dwójka droga przez mąkę 26.01.2025.mp3 Bogdan Gałązka o książkach kucharskich Jana Szyttlera (Droga przez mąkę/Dwójka) 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 26.01.2025

Godz. emisji: 13.30

pg/kor

Czytaj także

"Moja kuchnia pachnąca bazylią". Tessa Capponi-Borawska i najnowsze wydanie jej słynnej książki

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2020 17:10
- Od drugiego wydania, które ukazało się w 2002 roku, zgłębiałam niektóre wiadomości o swojej rodzinie. Musiałam więc nanieść poprawki o charakterze historycznym – mówiła w "Drodze przez mąkę" włoska arystokratka, która ponad 30 lat temu na swój drugi dom wybrała Polskę.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska?

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2024 13:29
Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła.
rozwiń zwiń