Smaki Europy

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2011 15:30
Tydzień Mozartowski w Salzburgu, Festiwal Filmowy w Trieście, architektura winnic w albumie Kingi Baumann oraz refleksje o "szkopach" i "polaczkach".

W najbliższym "Europejskim Magazynie Kulturalnym" udamy się do Salzburga, gdzie  rozpoczął się Tydzień Mozartowski. To jedna z najważniejszych muzycznych imprez w Europie organizowana co roku w związku z rocznicą urodzin kompozytora. Festiwal jest dziełem międzynarodowej Fundacji Mozarteum. W jej posiadaniu jest m.in.  słynne muzeum w domu Mozarta na salzburskiej starówce. Z szefem fundacji i dyrektorem artystycznym festiwalu, Sztefenem Pauli, spotkała się Justyna Piernik.

/

O tegorocznym Festiwalu Filmowym w Trieście opowie dyrektor festiwalu Annamaria Percavassi. Impreza powstała w roku 1989, aby promować kino, które żelazna kurtyna skutecznie odgradzała od świata zewnętrznego. Dziś szuka punktów wspólnych między produkcjami z krajów Europy Środkowej. Porozmawiamy z Bogdanem Georgem Apetrim - rumuńskim reżyserem, któremu międzynarodowe uznanie przyniósł  film "Peryferie".  To  drugi obraz Apetriego, który przy okazji polskiej premiery filmu odwiedził Warszawę. Monice Pilch opowiedział o swojej drodze twórczej.

/

Zaprezentujemy też album Kingi Baumann - "Smak architektury". Publikacja zawiera opisy ponad sześćdziesięciu winnic Europy. Autorka wnikliwie analizuje europejskie winnice pod kątem ich funkcji, estetyki i konstrukcji. Z Kingą Baumann rozmawiała Katarzyna Fortuna.

/

A na zakończenie refleksja o "szkopach" i "polaczkach". Wykład na temat polsko-niemieckich stereotypów wygłosił niedawno na Zamku Królewskim w Warszawie profesor Eugeniusz Cezary Król. Z panem profesorem rozmawiała Monika Skarżynska.

22 stycznia (sobota), godz. 14:30

Czytaj także

Zaginione nuty Mozarta

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2009 12:53
Muzykolodzy odryli nieznane dzieła W.A. Mozarta.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Im starsze tym… gorsze!

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2011 08:00
Większość win nie nadaje się do długiego leżakowania. Odpowiednio przechowywane, swoje walory zachowują przez co najwyżej cztery lata – mówi ekspert, sommelier.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Najstarsza na świecie wytwórnia wina

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2011 19:35
Pochodzi sprzed ponad 6 tysięcy lat, a odkryto ją w jaskini w górach Armenii.
rozwiń zwiń