Mikrobiota, czyli źródło zdrowia - Trzeba zrewidować nasze podejście do wysoko przetworzonej żywności i jeść jak najwięcej produktów naturalnych. Wysoka odporność wielu bakterii wywołana jest nadmiarem antybiotyków, dodawanych w hodowli zwierząt. Zdrowe jedzenie zawsze będzie droższe, ale uchroni nas przed wieloma współczesnymi chorobami - mówił w Polskim Radiu 24 prezes Human Biome Institute prof. Jarosław Biliński. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 medycyna Małgorzata Telmińska mikroorganizmy
Jesteś tym, co jesz, czyli odpowiednia dieta może polepszyć nasze samopoczucie Mówi się, ze jelita to jest nasz "drugi mózg". To tam np. produkowane jest 90 procent serotoniny, neuroprzekaźnika wpływającego na nasz nastrój. Czy to oznacza, że dobre jedzenie wystarczy, byśmy się lepiej czuli i mieli dobry nastrój? Zobacz więcej na temat: dieta STYL ŻYCIA jedzenie zdrowie zdrowe odżywianie serotonina Katarzyna Błażejewska-Stuhr Aneta Awtoniuk Trójka Zobacz także