Minimalizm nie jest wpisany w polską tradycję świąteczną. Stoły uginają się od dań, które często, niedługo potem, lądują w śmietniku. W grudniu wyrzucamy nawet trzy razy więcej żywności niż w ciągu całego roku.
Zaplanuj święta
Kupujemy więcej rzeczy, niż potrzebujemy, i więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie spożyć w święta. Dobrze podejść do świąt racjonalnie i zaplanować z wyprzedzeniem to, co znajdzie się na świątecznym stole. - Zróbmy listę zakupów, to pomoże kupić nam to, co rzeczywiście jest potrzebne - mówi Sylwia Majcher, dziennikarka i edukatorka ekologiczna.
Specjalistka proponuje także, żeby do świątecznych potraw podejść elastycznie i przygotować umiarkowane ilości. - Można po prostu odpuścić. Czasem możemy zrezygnować z czegoś, za czym rodzina nie przepada - radzi gość Czwórki. - Przygotujmy te dania, które zjemy ze smakiem. Dzięki temu może nie zostaną na "po świętach".
Ekologiczny prezent
Święta zero waste to także podejście do upominków. - Myślę, że prezenty z drugiej ręki to świetny pomysł. Śmieci przybywa, z roku na rok jest ich więcej. Często nasze podarunki to jednorazowe prezenty, które potem lądują na wysypisku - tłumaczy rozmówczyni Kasi Dydo. - Drugi obieg to moda, którą warto kreować. Sprawdźmy, co nam się już nie przyda i dopasujmy prezent do osoby, którą obdarowujemy. To, co nam jest niepotrzebne może się przydać komuś innemu.
Niekoniecznie musi być to rzecz materialna - podarujmy swój czas i uwagę. Świetnym pomysłem jest np. "voucher na weekend od dzieci". - Dostałam taki prezent od mojej siostry, i był to naprawdę jeden z lepszych upominków, jaki dotychczas dostałam - wspomina Sylwia Majcher. - Naprawdę się wzruszyłam.
Ratujmy jedzenie przed zmarnowaniem
Po świętach z reguły zostaje dużo jedzenia. Jak je wykorzystać, żeby nie wyrzucać do kosza? Możemy się nim podzielić z gośćmi. - Wystarczy do nich zadzwonić i poprosić, żeby przyszli z pojemnikami - radzi gość audycji. - To, co zostanie po uczcie, możemy dać im do domu. Jedzenie można także oddać jedzenie do coraz już liczniejszych jadłodzielni.
Metamorfoza dań
Sporo rzeczy możemy też przetworzyć. Na przykład bigos można przerobić na nadzienie do tarty lub krokietów. Z sałatki jarzynowej bez majonezu, można zrobić zupę krem. Wiele rzeczy także można zamrozić i zjeść ze smakiem później.
Istnieje też wiele sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa. - Możemy je namoczyć w kawie i przełożyć kremem jak do tiramisu. Taki deser jest naprawdę pyszny - opowiada Sylwia Majcher. - Można z pieczywa również zrobić brownie, i wykorzystać czerstwe pieczywo zamiast mąki. Świetnie także sprawdzą się grzanki, które można dodać do różnego rodzaju sałatek.
23:37 Czwórka/Ratujemy Świat - święta zero waste 24.12. 2022.mp3 Sylwia Majcher radzi jak spędzić święta w duchu "zero waste" (Ratujemy świat/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Ratujemy świat
Prowadzi: Kasia Dydo
Gość: Sylwia Majcher, (dziennikarka, edukatorka ekologiczna, autorka książek)
Data emisji: 23.12.2022
Godz. emisji: 15.10
aw/pj