- Zgodnie ze statystykami, przeciętny Polak zużywa dziennie około stu litrów wody.
- Jedni piją wodę filtrowaną, inni mineralną, gość Czwórki namawia do picia kranówki.
- - W wodze z kranu są związki mineralne, niezbędne dla naszego zdrowia - mówi dr Przemysław Kowalczewski.
- W audycji podpowiadamy też, w których krajach należy pić wodę butelkowaną.
Bez niej nie ma życia. Ale wśród wód jest wiele możliwości do wyboru. Może być stołowa, mineralna, lecznicza i może być zwykła kranówka.
- Jeśli chcemy sprawdzić jakość i skład mineralny wody w naszych kranach, można do zrobić w wodociągach miejskich. Tam otrzymamy komplet informacji i najnowsze raporty - mówi dr Przemysław Kowalczewski. - Co więcej, zdarza się, że związki mineralne w tańszych wodach, które kupujemy w sklepie, są na niższym poziomie niż w kranówce. Tymczasem są one niezbędne dla naszego zdrowia i dla funkcjonowania całego organizmu.
Małże stresują się w brudnej wodzie
Do sprawdzania jakości wody "zatrudnia się" także żywe organizmy. – Na przykład małże, które w czystej pięknie otwierają się, bo czują się bezpiecznie. A kiedy pojawiają się w niej zanieczyszczenia, zamykają się ze stresu – tłumaczy naukowiec. – Stacje uzdatniania wody wyposażone są w odpowiednie sensory i czujniki monitorujące ich ruch. Korzystają też z najnowszych technologii wieloetapowego filtrowania i napowietrzania.
23:23 CZWÓRKA Czwórka do piatej - woda 09.05.2024.mp3 Czy woda z kranu nadaje się do picia? Kto sprawdza jej czystość? (Czwórka do piątej/Czwórka)
Od czego zależy smak wody z kranu?
Już samo ujęcie wody na starcie generuje tę różnicę. Jeśli mamy kiepską wodę u źródła, to możemy dwoić się i troić, a i tak nie uzyskamy dobrego smaku - przyznaje rozmówca Marty Hoppe. - Smak wody zależy od wielu czynników. Ale też od naszej podświadomości. Czasami wydaje nam się, że jeśli kupimy wodę w butelce, to mamy produkt "krystalicznie czysty". Tymczasem jeśli zrobić test – i w dwóch szklankach podać wodę o tej samej temperaturze z kranu i z butelki – to odróżnienie ich smaku jest prawie niemożliwe.
Ważną rolę odgrywa także temperatura. Optymalną temperaturę wody do spożycia określa się zazwyczaj na 5 do 10 st. C. Jednak w niektórych instalacjach rury z ciepłą i zimną wodą leżą tak blisko siebie, że zimna woda w kranie i tak będzie ciepła.
Sprawdź też:
W jakich krajach pić wodę w butelkach?
Gość Czwórki podkreśla jednak, że są miejsca na świecie, w których należy pić tylko wodę w butelkach, żeby uniknąć zatrucia pokarmowego.
- Najpopularniejsza jest "zemsta Faraona”, na którą skarżą się turyści w Egipcie. Ale dotyczy to także tych rejonów, w których mikroflora jest inna od naszej – tłumaczy dr Przemysław Kowalczewski. – Podróżując po Unii Europejskiej, raczej nie mamy się czego bać, bo w krajach UE obowiązują podobne normy. Jeśli jednak korzystamy z wody butelkowanej, sprawdźmy jej datę ważności, bo z upływem czasu związki zawarte w opakowaniu migrują do wody i producent ma obowiązek zaznaczyć to w terminie przydatności do spożycia.
***
Tytuł audycji: Czwórka do piątej
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: dr Przemysław Kowalczewski (technolog żywności, dietetyk, naukowiec, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Data emisji: 09.05.2024
Godzina emisji: 15.13
kul/wmkor