Weronika Nogańska - piekarka. Dziewczyny w tradycyjnych zawodach

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2024 19:20
Piekarze są nam wszystkim dobrze znani, a piekarki? Czy łatwo jest sobie wyobrazić dziewczyny w tak klasycznych zawodach? Ułatwi to Weronika Nogańska, która opowiedziała o swojej piekarni. 
Piekarnia
PiekarniaFoto: one studio 900/ Shutterstock

Weronika Nogańska prowadzi piekarnie "RANO" w Warszawie. O byciu piekarką, chlebie i prowadzeniu własnej działalności opowiedziała słuchaczom Czwórki w audycji "Girls' talk".


Posłuchaj
32:52 CZWORKA Girls Talk 2024_10_10-18-10-17.mp3 Weronika Nogańska opowiedziała o pracy piekarki (Girls talk/Czwórka)

- Z perspektywy, po tych kilku ładnych latach zajmowania się chlebem, to myślę, że nasiąkałam tym wszystkim od dziecka. Wizytami w lokalnej piekarni w moim mieście i aromatem chleba, bo to były ważne punkty w soboty, kiedy całą rodziną się tam wybieraliśmy po zakupy. No i to zjadanie gorącego chleba w drodze do domu - mówi Weronika Nogańska. 



Początki w gastronomii

Dla Weroniki nigdy nie była istotna nauka, a bardziej praca. - W momencie, kiedy już pracowałam jako kucharka, wpadłam na ten pomysł, żeby pójść do technikum gastronomicznego, ale po kilku miesiącach dość szybko zorientowałam się, że dużo więcej nauczę się, zyskując doświadczenie zawodowe, będąc w pracy na co dzień, a nie w szkole, tym bardziej że jest tam dużo tematów około gotowania, które trzeba przyswoić, np. dietetyka i tak dalej, a to mnie nie bardzo interesowało, bo ja po prostu chciałam gotować - opowiada gościni Czwórki.



Początki z chlebem

W rozmowie z Weroniką Puszkar Weronika Nogańska zdradziła, jak zaczęła się jej przygoda z pieczeniem chleba. - W jednej z restauracji, w której pracowałam, pieczono samodzielnie pieczywo, żeby było przygotowywane świeżo na miejscu, i tak zyskałam doświadczenie robienia chleba - wspomina Weronika. - Wiedziałam, że muszę wybrać ścieżkę dla siebie i się w czymś wyspecjalizować, i wtedy postawiłam na chleb.

Zobacz też:

Piekarka, a nie piekarz

Myśląc o kucharzach, szefach kuchni, najczęściej myślimy o facetach, jednak z roku na rok przybywa dziewczyn, które się tym zajmują. - Miałam trudność w myśleniu o sobie w tym zawodzie, bo nasiąkłam jakąś taką myślą, że jako dziewczyna nie pasuję do kuchni i musiałam ten stereotyp przełamać przede wszystkim w swojej głowie, ale znikąd mi się to w głowie nie wzięło - tłumaczy piekarka. - Myślę, że niektórzy mogą myśleć, że pieczenie chleba to nie jest praca dla kobiet albo że skoro tę pracę wykonuje kobieta, to nie jest taka trudna; a jest bardzo trudnabo jest dużo dźwigania, trzeba wstawać wcześnie rano, pracować przy bardzo wysokich temperaturach i stać wiele godzin.



Dać ludziom chleb

Po 6 latach prowadzenia piekarni Weronika widzi, jak ważna jest jej praca. - Wiem, że to miejsce ma grono swoich fanów i że to jest lokalne miejsce ważne dla osób, które tam przychodzą. Bardzo mnie cieszy i rozświetla te ciemne poranki, jak bardzo wcześnie wstaję, kiedy widzę, jak ludzie się uśmiechają, kupując nasz chleb, uśmiechają się do nas, rozmawiają z nami w piekarni i prowadzimy różne, przemiłe, codzienne small talki. To dodaje mnóstwa energii.

***

Tytuł audycji: Girls' talk

Prowadzi: Weronika Puszkar

Gościni: Weronika Nogańska

Data emisji: 10.10.2024

Godzina emisji: 18.13

gV/wmkor