Churrasco. Jak przygotować mięso z grilla po brazylijsku?

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2022 15:38
Churrasco był to początkowo sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Ten sposób podawania potraw pochodzi z południa Brazylii.
Churrasco, mięso z grilla
Churrasco, mięso z grillaFoto: Shutterstock.com

Podobno kiedyś pewien kelner w jednej z restauracji pomylił wszystkie dania na sali i goście dostali inne mięsa niż zamawiali. Właściciel lokalu, aby naprawić błąd pracownika, podał wszystkim gościom wszystkie dostępne mięsa. I tak powstała pierwsza churrascaria w Brazylii - to legenda o początkach tej tradycji.

Churrasco to hiszpańskie określenie na sposób grillowania mięsa wołowego, bądź innych rodzajów, m.in. drobiu czy kiełbasy. Stanowi ważny element kuchni także w takich krajach, jak Urugwaj, czy Argentyna. Mięso może być przygotowywane na dużych metalowych lub drewnianych szpikulcach, które oprzemy na specjalnym wsporniku, lub po prostu wbijemy w ziemię. Mięso podajemy z pieczywem, bądź warzywami, w różnych regionach podaje się je także m.in. z sosem pomidorowym. 

Zanim zaczniemy grillowanie mięso warto poddać marynowaniu nawet przez 12 godzin - w soku z cytryny, jogurcie naturalnym, papryczce chilli. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania, naszą potrawę warto także doprawić także czosnkiem, oraz odrobiną rozmarynu. Potem grillujemy je od 10 nawet do 20 minut. 

Sprawdź także:

Grillowanie ma długą historię, której początki sięgają czasów rdzennych Amerykanów. Przybywający licznie na ten kontynent imigranci z Europy chętnie jedli przysmak z pieczonego na rożnie mięsa. Dzięki ich podróżom ten sposób przygotowywania stał się niezwykle popularny także w innych regionach świata. 

Na audycję Nie na-żarty zapraszamy w sobotę (28.05) po godz. 17.05. Program poprowadzi Mateusz Kulik.

kd

Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria
Czytaj także

Chimichanga - jak przygotować ją samodzielnie w domu?

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2022 12:10
Chimichanga - ulubione danie jednego z superbohaterów: Deadpoola - powstała podobno przez przypadek i jest uwielbiana przez fanów kuchni meksykańskiej. Sprawdzamy, jak przyrządzić ją we własnej kuchni. 
rozwiń zwiń