Toruń był trzecim i ostatnim przystankiem na uczelnianej trasie Czwórki. Plenerowe studio Czwórki stanęło na Wydziale Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, a dziennikarzy Czwórki na kampusie będzie można spotkać już od godz. 10.00. W samo południe Patryk Kuniszewicz zaprosił słuchaczy na "Stację Nauka".
W ramach warsztatów historyczno-kulinarnych, realizowanych przez dr Martę Sikorską z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK i Agnieszkę Michałowską z Akademii Kulinarnej Studio "A", studenci przygotują potrawy wigilijne, inspirowane recepturami sprzed kilku wieków, częściowo zapomniane i być może dla niektórych zaskakujące. Kapary, zupa migdałowa, sałatka ziemniaczana i śledzie, na przykład w formie masła - jak posiłki przygotowywano w XVIII i XIX wieku? - Śliwka i grzaniec toruński to składniki zupy, którą przygotowujemy z dodatkiem toruńskiego wytrawnego piernika. To świetna zupa na zimę, jest totalnie rozgrzewająca - wymianiała jedna z rozmówczyń Czwórki. Więcej o niezwykłych, nierzadko zapomnianych już potrawach, a także codziennej studenckiej kuchni - w nagraniu rozmowy z Torunia.
"Czwórka idzie na studia ". Ostatni przystanek - Toruń
Byliśmy też m.in. na Wydziale Filozofii i Nauk Społecznych, by sprawdzić, dlaczego warto tam studiować. Czym jest kognitywistyka - to sprawdzaliśmy w rozmowie z przedstawicielami tego kierunku. Odwiedziliśmy też Toruńskie Koło Kognitywistyczne.
***
W ramach akcji "Czwórka idzie na studia", studenci mieli możliwość zaprezentowania swoich pasji, zainteresowań i projektów, nad którymi pracują w kołach naukowych i organizacjach studenckich działających na uczelniach. To spotkania, aktywności i warsztaty przy muzyce prezentowanej przez DJ-ów stacji.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Data emisji: 4.12.2018
Godzina emisji: 12.40
mat. pras./kd