16 października, w Światowy Dzień Żywności Karina Terzoni pytania o dietę i odporność postanowiła zadać dietetyczce klinicznej Monice Nowickiej, ekspertce w zakresie żywienia Be Diet Catering.
14:49 czwórka rozbiegani 16.10.2020.mp3 O diecie dla odporności opowiada Monika Nowicka (Rozbiegani/Czwórka)
Żelazna podstawa
Naukowcy rozróżniają 10 grup produktów wspierających odporność. - Jednym z ich składników jest żelazo, to pierwszy składnik, który przychodzi mi na myśl, gdy myślę o odporności. Żelazo znajdziemy w produktach zwierzęcych, czerwonym mięsie, rybach, a także w produktach roślinnych, orzechach, nasionach, pestkach. Należy jednak pamiętać, że w produktach roślinnych występuje żelazo niehemowe, które gorzej się wchłania - wyjaśnia ekspertka. - Warto łączyć produkty zawierające żelazo z witaminą C, wtedy wchłanianie jest dużo lepsze. Żelazo ma szczególne znaczenie dla osób, które są aktywne fizycznie. Zmniejsza ryzyko występowania infekcji, a jeżeli taka infekcja wystąpi, to żelazo skraca czas jej trwania - dodaje.
Buraczany superfood
Ultramaratończycy często zmagają się z problemem anemii, jednak nie dotyka ona wyłącznie sportowców. Niezbędne jest wtedy wzbogacenie diety w żelazo, ale także warto sięgnąć po buraki.
Burak to nasz polski superfood, zawiera bardzo dużo dobroczynnie działających składników Monika Nowicka
- Burak ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze. Szczególnie też pomaga w walce z wirusami. Zawiera żelazo, ale to niehemowe, a zawiera inne składniki, które działają na nasz układ krwiotwórczy: mangan, miedź - wymienia gość Czwórki. - Buraka możemy jeść pod wieloma postaciami - sałatek, kiszonek, soków, koktajli etc.
Kiszonka - baza odporności
Kiszonki zawierają bardzo dużo dobrych składników odżywczych. Dziś obok kapusty i ogórków kisimy mnóstwo innych warzyw: rzodkiewki, czosnek, marchewki, kalafiora. - Takie produkty obok składników naturalnie zawartych w ukiszonym warzywie zawierają jeszcze kwas mlekowy, który wspomaga działanie naszego układu odpornościowego - wyjaśnia dietetyk.
Zobacz także:
ABC górskiego biegania: sprawdzone buty, woda i sen między etapami
Woda, przyprawy i probiotyki
Monika Nowicka przekonuje też, że tuż po przebudzeniu warto wypić szklankę wody z cytryną. Taki napój można przyprawić miodem. - Taka woda dostarczy nam witaminy C. Może nas rozgrzać - zwraca uwagę. - Sok z cytryny mieszamy z ciepłą wodą, nie gorącą - dodaje.
Niektórzy twierdzą, że nie ma odporności bez przypraw takich jak imbir, cynamon, kardamon, chili. Dietetyczka poleca dodanie ich do dań, ale też koktajli.
Ważnych dla naszego organizmu probiotyków powinniśmy zaś szukać w fermentowanej żywności: jogurtach, kefirach. One będą dobroczynnie działać na nasze jelita.
Warto pamiętać, że 70% ciał odpornościowych znajduje się właśnie w jelitach Monika Nowicka
Monika Nowicka zwraca też uwagę na niezbędne w diecie kwasy omega 3. Przekonuje też, że super foods na każdego z nas będą działały tak samo dobroczynnie, jednak powinniśmy też patrzeć na tabele zapotrzebowań naszego organizmu na poszczególne substancje odżywcze.
***
Tytuł audycji: Rozbiegani
Prowadzi: Karina Terzoni
Data emisji: 16.10.2020
Godzina emisji: 9.16
pj