Cook in Japan - co jedzą Japończycy?

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2015 17:20
Adrian, Kacper i Karolina postanowili rzucić nieco więcej światła na kulturę i kulinaria kraju, który słynie z sushi, ramenu i ryżu.
Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb, owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole oraz sushi
Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb, owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole oraz sushiFoto: pixabay.com

Założeniem projektu Cook in Japan jest kulinarna podróż po Japonii. Plan podróży zakłada odwiedzenie następujących miast: Tokio, Kioto, Yokohama, Shizuoka oraz Nagoya. W ramach wyprawy planowana jest obszerna foto- oraz wideo relacja, a także seria artykułów na tematy kulturowo-kulinarne.

Teraz studenci starają się zebrać fundusze na ten cel, a nam opowiedzą, skąd wzięła się u nich fascynacja Krajem Kwitnącej Wiśni.

***

Na "Się mówi" zapraszamy we wtorek (9.06) w godz. 14.00-16.00. Audycję prowadzi Piotr Firan.

kul/mg

Czytaj także

Japonia - kraj automatami stojący

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2014 18:00
W Kraju Kwitnącej Wiśni 1 automat przypada na 23 mieszkańców. Automaty mają przeróżne kształty, znajdują się często w dziwnych miejscach. Co możemy w nich kupić?
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Wygrywam z anoreksją" - blog w hołdzie burgerom

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2015 16:20
Maciek sprawdza streetfoodowe knajpy, a swoje spostrzeżenia opisuje na blogu "Wygrywam z anoreksją". - Zaczynałem od testowania chipsów. Dziś jestem fanem bekonu - mówi gość Czwórki.
rozwiń zwiń