W kawowej dżungli - latte, espresso czy dripp

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2016 11:00
Eksperci mówią, że żyjemy w trzeciej fali kawy. Inną piją Włosi, inną Skandynawowie, jeszcze inną kawą raczą się Amerykanie.
Audio
  • Bariści opowiadają o różnych rodzajach kawy i sposobach jej parzenia (Się mówi/Czwórka)
W kawowej dżungli - latte, espresso czy dripp
Foto: Daryan Shamkhali/Unsplash/CC0

Moda na dobrą kawę rozwija się też w Polsce. Podobno najbardziej lubimy jasno paloną kawę, doceniamy jej słodkawy smak i owocowy aromat. Mimo to w kawiarniach często nie wiemy co wybrać, co dokładnie kryje się pod obcobrzmiącymi nazwami.

Paweł Maliszewski z Coffee Zone w rozmowie z Anną Hardej wyjaśnia czym charakteryzują się poszczególne rodzaje kawy. Marcin Kozicki z Warsaw School of Coffee wcielił się w rolę przewodnika po sposobach parzenia kawy. Wyjaśnił też jak parzyć kawę w domu, dlaczego najlepiej kupować świeżo paloną kawę w ziarnach i podzielił się swoją opinią o najdroższych kawach świata.


***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Jakub Jamrozek

Przygotowała: Anna Hardej

Goście: Paweł Maliszewski (Coffee Zone), Marcin Kozicki (Warsaw School of Coffee)

Data emisji: 25.05.2016

Godzina emisji: 15.00

pj

Czytaj także

Food porn. Ekshibicjoniści przy stole

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2016 13:00
Kiedy minął szał na selfie, do sieci zaczęliśmy wrzucać zdjęcia naszego... jedzenia. - Żeby taka fotografia była sensowna, musi mieć kontekst, opowiada historię - przekonują pomysłodawczynie magazynu "Kukbuk".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Fast food jak narkotyki. Im mniej tego jesz, tym lepiej

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2016 17:00
Mówi się, że coraz więcej osób stawia na zdrowe jedzenie, a czasy fast foodów już dawno przeminęły. Niestety to tylko część prawdy.
rozwiń zwiń