Certyfikaty i znaki jakości. Do czego służą?

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2016 07:50
Z jednej strony powinny gwarantować wysoką jakość, z drugiej często bywają "na wyrost". Tym razem zastanowimy się, po co nam są certyfikaty.
W przypadku żywności ekologicznej certyfikacja produktów oznacza poświadczenie przez jednostkę certyfikującą, że produkty te zostały wytworzone zgodnie z przyjętymi kryteriami, a produkcja odbywała się pod ścisłą kontrolą
W przypadku żywności ekologicznej certyfikacja produktów oznacza poświadczenie przez jednostkę certyfikującą, że produkty te zostały wytworzone zgodnie z przyjętymi kryteriami, a produkcja odbywała się pod ścisłą kontroląFoto: Pixabay/Miroro/dom. publiczna

Uwierzyliśmy w magię certyfikatów. To, co ostemplowane stało się symbolem dobrego. Jednak czy nalepka na jedzeniu mówi nam o wszystkim? Czy dyplom na ścianie firmy podnosi jej rangę i prestiż? Porozmawiamy o tym z ekspertami.

Po godz. 15.00 w naszym studiu pojawi się Łukasz Smogorowski, który na co dzień doradza młodym ludziom, jak mogą wyjechać na wolontariat; sam zaś postanowił pomóc innej osobie organizując ekstremalną i jednoosobową wyprawę na Islandię. 

***

Na "Się mówi" zapraszamy we wtorek (14.06) w godz. 14.00-16.00. Audycję poprowadzi Jakub Jamrozek.

kul/kd

Czytaj także

Fast food jak narkotyki. Im mniej tego jesz, tym lepiej

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2016 17:00
Mówi się, że coraz więcej osób stawia na zdrowe jedzenie, a czasy fast foodów już dawno przeminęły. Niestety to tylko część prawdy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Katarzyna Błażejewska-Stuhr: koktajl zrób z kaszą i orzechami

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 17:59
- Pisząc te książki, robiąc te przepisy, starałam się obalić mit, że jak się pije koktajle to dokładamy tam same owoce - mówi gość Czwórki.
rozwiń zwiń