Nie jesz kanapki? Podziel się z głodnym kolegą

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2015 16:40
Monika Stasiuk, pomysłodawczyni eksperymentu "Na krzywy ryj", po wakacjach spędzonych na takiej diecie, postanowiła zachęcić uczniów szkół do dzielenia się kanapkami.
Audio
  • Gość Pitra Firana o pomyśle na pomoc głodnym uczniom (Się mówi/Czwórka)
Pomysł na to, jak pomóc głodnym uczniom - podzielić się kanapką (zdjęcie ilustracyjne)
Pomysł na to, jak pomóc głodnym uczniom - podzielić się kanapką (zdjęcie ilustracyjne)Foto: Depositphotos

To, na co jeden nie ma ochoty, dla drugiego może być smacznym posiłkiem - takie motto jej przyświeca.
- Chodzi o to, żeby jedzenie nie marnowało się w szkołach. Zamiast wyrzucać niezjedzone kanapki do kosza można oddać je tym, którzy ich potrzebują. Idea jest bardzo
prosta: ty masz coś, czego nie chcesz. Ja chcę coś, czego nie mam. Więc po prostu daj mi to - opowiada Monika Stasiuk.

W audycji opowiada także o pomysłach na rozwiązanie logistyczne swojego pomysłu, tak by głodne dzieci nie wstydziły się sięgać po pomoc.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Monika Stasiuk (pomysłodawczyni akcji dzielenia się kanapkami w szkołach)

Data emisji: 28.09.2015

Godzina emisji: 15.00

mp/kd

Czytaj także

Telefon zaufania - czy rzeczywiście pomaga?

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2015 18:10
Gdzie młodzi szukają pomocy? Dr Google postawi diagnozę medyczną, a telefon do psychologa rozwiąże problemy sercowe! Czy na pewno?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dlaczego warto oddać krew? "Ten gest ratuje życie"

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2015 15:28
Wakacje to czas, kiedy w bankach brakuje krwi. Krwiodawcy wyjeżdżają, a potrzebujących, ze względu na większą liczbę wypadków, przybywa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy zdrowa żywność w sklepikach odchudzi uczniów?

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2015 14:50
Od września ze sklepików szkolnych zniknęły m. in. chipsy i drożdżówki. - Rozporządzenie ma ograniczyć produkty bogate w tłuszcz, izomery trans i sól. Tak się jednak składa, że kombinację tych trzech składników mózg odbiera jako najprzyjemniejszą - mówi dietetyczka.
rozwiń zwiń