- Moda na kuchnię koszerną przyszła do Europy z Nowego Jorku - mówi gość Czwórki. - Propagatorami takiego stylu żywienia są też światowe gwiazdy, takie jak Madonna i Bono, lider U2.
Kuchnia koszerna to synonim czystości, świeżości i zdrowia, a jedną z jej naczelnych zasad jest przestrzeganie podstawowych zasad koszerności – używania produktów z dozwolonych zwierząt, nie łączenia mleka i mięsa oraz zakazu spożywania krwi.
Kolejna moda lansowana ostatnio przez media to dieta bezglutenowa. Nie mniej popularna jest także ta związana z grupami krwi oraz dieta polegająca na jedzeniu młodego jęczmienia. - Trendy w żywieniu pomagają nam odnaleźć w życiu ścieżkę, po której łatwiej nam się kroczy - tłumaczy dziennikarka i promotorka polskiej kuchni. - Dziś dieta jest jak nowy model smartfona. To moda, której się ulega.
***
Tytuł audycji: Tędy po trendy
Prowadzili: Aleksandra Jasińska i Kamil Jasieński
Gość: dziennikarka kulinarna Agnieszką Wojtowicz-Jach
Data emisji: 13.12.2014
Godzina emisji: 10.00
(kul/asz)