Mądre kupowanie, czyli pakowanie do koszyka tylko tego, czego naprawdę potrzebujemy, a także nie wyrzucanie żywności, a wykorzystywanie jej do ostatniego okruszka - dzięki przestrzeganiu tych zasad będziemy jeść ekonomicznie i zdrowo. - Nie chodzi o to, by kupować jedzenie najtańsze, ale takie, które będziemy mogli w 100 proc. wykorzystać - mówi Maria Brzozowska. - Nawet abstrahując od kosztów, warto dawać większości produktów drugie życie. W Polsce wyrzucanie odpadków nie stanowi jeszcze tak dużego problemu, jak na Zachodzie, ale z czasem dogonimy w tej kwestii Europę - ostrzega Brzozowska.
Jak przyznaje gość Czwórki, w ekonomicznym kupowaniu nie chodzi o to, by nabywać produkty najtańsze, bez względu na ich jakość, ale te korzystne, czyli niedrogie i - przede wszystkim - potrzebne. Brzozowska podkreśla, że choć określenie "wykorzystywanie resztek" nie brzmi dobrze, w każdej niemal kuchni jest całe spektrum możliwości wykorzystania produktów, które już szykowaliśmy do kosza na śmieci. Z czerstwego chleba na przykład można zrobić bułkę tartą, grzanki, a nawet smaczne tosty.
Czytaj także Jan Kuroń: używaj tymianku, zamiast soli <<<
- Jeśli na przykład przerobimy niedopite poprzedniego wieczoru resztki wina na ocet domowej roboty, oszczędzimy i wino, i pieniądze. Bowiem wykonamy pracę, za którą - by mieć ocet - musielibyśmy zapłacić komuś innemu - tłumaczy Brzozowska i podkreśla, że dokonując wyboru przy sklepowych półkach warto brać także po uwagę stosunek ceny towaru do ilości, którą chcemy kupić. - Lepiej zdecydować się na zakup całego kurczaka, niż wybranie dwóch piersi, które kosztować będą mniej więcej tyle samo - mówi gość Czwórki.
Czytaj także: Nigdy nie jest za późno, by zacząć żyć zdrowo <<<
Tymczasem od 22 października na półkach polskich księgarń znaleźć możemy już książkę "Gotuj sprytnie jak Jamie”, przetłumaczoną przez Brzozowską. - To album kulinarny, a nie zwykła książka kucharska - mówi gość Czwórki. - Zawiera piękne zdjęcia, autorstwa Davida Loftusa, prywatnie przyjaciela Jamiego Olivera.
By dowiedzieć się więcej o tym, jak ponownie wykorzystywać niektóre produkty żywieniowe posłuchaj nagrania rozmowy z Marią Brzozowską z audycji "Tędy po trendy".
(kd, pg)