Jak żyć ekologicznie i zarazem ekonomicznie? "Wykorzystujmy każdy okruszek"

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2014 15:00
Jak przyrządzać posiłki smaczne i zdrowe, a przy okazji bezpieczne dla portfela? - Warto znać tricki, dzięki którym będziemy potrafili wykorzystać wszystko to, co mamy - przekonuje Maria Brzozowska, tłumaczka i członek teamu amerykańskiego kucharza Jamiego Olivera.
Audio
  • Co jeść i jak przyrządzać produkty, by były one zdrowe dla nas i bezpieczne dla naszych portfeli? - rozmowa z Marią Brzozowską (Czwórka/Tędy po trendy)
Można jeść zdrowo, wykorzystując przy tym wszystkie dostępne produkty
Można jeść zdrowo, wykorzystując przy tym wszystkie dostępne produktyFoto: Glow Images/East News

Mądre kupowanie, czyli pakowanie do koszyka tylko tego, czego naprawdę potrzebujemy, a także nie wyrzucanie żywności, a wykorzystywanie jej do ostatniego okruszka - dzięki przestrzeganiu tych zasad będziemy jeść ekonomicznie i zdrowo. - Nie chodzi o to, by kupować jedzenie najtańsze, ale takie, które będziemy mogli w 100 proc. wykorzystać - mówi Maria Brzozowska. - Nawet abstrahując od kosztów, warto dawać większości produktów drugie życie. W Polsce wyrzucanie odpadków nie stanowi jeszcze tak dużego problemu, jak na Zachodzie, ale z czasem dogonimy w tej kwestii Europę - ostrzega Brzozowska.

Jak przyznaje gość Czwórki, w ekonomicznym kupowaniu nie chodzi o to, by nabywać produkty najtańsze, bez względu na ich jakość, ale te korzystne, czyli niedrogie i - przede wszystkim - potrzebne. Brzozowska podkreśla, że choć określenie "wykorzystywanie resztek" nie brzmi dobrze, w każdej niemal kuchni jest całe spektrum możliwości wykorzystania produktów, które już szykowaliśmy do kosza na śmieci. Z czerstwego chleba na przykład można zrobić bułkę tartą, grzanki, a nawet smaczne tosty.

Czytaj także Jan Kuroń: używaj tymianku, zamiast soli <<<

- Jeśli na przykład przerobimy niedopite poprzedniego wieczoru resztki wina na ocet domowej roboty, oszczędzimy i wino, i pieniądze. Bowiem wykonamy pracę, za którą - by mieć ocet - musielibyśmy zapłacić komuś innemu - tłumaczy Brzozowska i podkreśla, że dokonując wyboru przy sklepowych półkach warto brać także po uwagę stosunek ceny towaru do ilości, którą chcemy kupić. - Lepiej zdecydować się na zakup całego kurczaka, niż wybranie dwóch piersi, które kosztować będą mniej więcej tyle samo - mówi gość Czwórki.

Czytaj także: Nigdy nie jest za późno, by zacząć żyć zdrowo <<<

Tymczasem od 22 października na półkach polskich księgarń znaleźć możemy już książkę "Gotuj sprytnie jak Jamie”, przetłumaczoną przez Brzozowską. - To album kulinarny, a nie zwykła książka kucharska - mówi gość Czwórki. - Zawiera piękne zdjęcia, autorstwa Davida Loftusa, prywatnie przyjaciela Jamiego Olivera.

By dowiedzieć się więcej o tym, jak ponownie wykorzystywać niektóre produkty żywieniowe posłuchaj nagrania rozmowy z Marią Brzozowską z audycji "Tędy po trendy".

(kd, pg)

Czytaj także

Nadwaga - plaga wśród dzieci i młodzieży

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2013 13:23
Coraz większa liczba młodych Polaków ma problem z nadwagą. Nadmierna masa ciała częściej występuje u chłopców, jedynaków i wśród dzieci z dużych miast - alarmują eksperci.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Śniadanie do pracy - weź sałatkę, nie kanapki

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2014 12:00
70 procent pracujących Polaków je w pracy drugie śniadanie. To ładny wynik, jednak jak mówią eksperci, nie powinien być to nasz jedyny posiłek w trakcie ośmiu godzin. Warto też zadbać, by tradycyjne kanapki zastąpić innymi propozycjami.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Magia fastfoodów. Czym kuszą nas bary szybkiej obsługi?

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2014 20:00
Wielu ludzi, zupełnie nieświadomie, daje się "złapać" w pułapki zastawiane przez koncerny gastronomiczne, oferujące tzw. "szybkie" posiłki. - W takich daniach po pierwsze jest miks cukru, soli i tłuszczu, które wzmacniają smak i mogą mieć działanie uzależniające - mówi Ewa Trusewicz, dietetyk. - Ważny jest też specjalnie stworzony zapach, który przyciąga nas do tych lokali.
rozwiń zwiń