Currywurst, czyli hot dog według berlińczyków
Corn dog to tak naprawdę amerykańskie danie typu fast food, które pochodzi z Tekasasu. Jest to parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona w gorącym tłuszczu.
14:06 Czwórka/Nie Na Żarty - corn dog 05.06.2021.mp3 Kamil Brodka zdradza przepis na amerykańską przekąskę corn doga (Nie Na Żarty/Czwórka)
- Corn dogowi niebawem może stuknąć setka. Pierwszy corn dog ujrzał światło dzienne w okolicach lat 30. ubiegłego wieku, kiedy to niemieccy imigranci w Teksasie próbowali wprowadzić maszynę, która nadziewała kiełbasę na patyk i od tego się zaczęło - mówi Kamil Brodka z food trucka Corn Dogs Brodka.
Przekąska doczekała się nawet swojego narodowego święta w USA, które przypada w okolicach słynnego turnieju koszykówki March Madness. - National Corn Dog Day jest imprezą towarzyszącą tej imprezie. Zjeżdża na nią mnóstwo food trucków wyłącznie z corn dogami - opowiada gość audycji. - Na imprezę przychodzi masa ludzi. Chciałbym żeby też tak było w Polsce.
Empanadas - pierożki, które podbijają polskie kuchnie
Czytaj także:
Nowym sposobem podania parówki możemy zaskoczyć bliskich i znajomych na pikniku, a jak przygotować corn doga?
- Ciasto robimy z mąki lub kaszki kukurydzianej z dodatkiem mąki pszennej, jajek, mleka, soli i cukru. Składniki łączymy w gładką masę i czekamy chwilę aż urośnie - zdradza przepis Kamil Brodka. - Wtedy na patyk nabijamy parówkę lub inne produkty, które się na nim nie rozpadną. Tak przygotowaną przekąskę zanurzamy w ciasto i przez ok. 4 minuty smażymy na oleju rozgrzanym do 190 stopni. Myślę, że wtedy będzie idealne. Ciasto w smaku przypomina donata, lub naszego pączka.
W Stanach corn doga najczęściej podaje się tylko z ketchupem, możemy jednak go serować z ulubionymi dodatkami i sosami. - Wymyślamy i podajemy różne warianty corn doga. Do moich najbardziej ulubionych należy wersja z chorizo - mówi gość Czwórki. - Kiełbasę chorizo polewamy sosem serowym, papryką jalapeño i kruszonymi nachosami.
W wariacjach na temat przekąski można pójść dalej i zamiast parówek, czy kiełbasy można wykorzystać cukinię, szparagi lub inne produkty - możliwości jest wiele.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Kamil Brodka (foodtrack Corn Dogs Brodka)
Data emisji: 05.06.2021
Godzina emisji: 17.16
aw/kd