Najpierw marchewka, potem ziemniak. Dziecięca dieta to przygoda

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2018 14:00
- Rozszerzanie diety to pełna smaków i doznań niesamowita przygoda, którą trzeba zacząć od podawania warzyw, bo one nastręczają najwięcej problemów - mówiła w Czwórce dr Aleksandra Zima.
Audio
  • Dr Aleksandra Zima i Ewa Bajerek podpowiadają, jak ułożyć dziecięce menu (Czwórka/Dajesz radę)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Shuttersock.com/dom. publiczna/Tatevosian Yana

Brokuły - ble, szynka - fe, ryba - fuj, a przecież nie można ciągle jeść naleśników i pomidorówki. Urozmaicone posiłki, którymi dzieci będą się zajadły, to zmora wielu rodziców. Jak sobie z tym poradzić? - Najważniejsze, by zacząć oswajać dziecko z nowymi smakami. Najlepiej, gdy już skończy cztery miesiące. Jeśli na początku podamy mu smak słodki, to na pewno mu się spodoba i trudniej będzie go przekonać do czegoś innego. Dlatego trzeba zacząć od warzywa, ale nie ma reguły, od jakiego. To może być ziemniak, kawałek brokuła, czy marchewki - przekonywała dr Aleksandra Zima.

Rozszerzanie diety i zdrowe nawyki żywieniowe nie tylko procentują na przyszłość, ale też chronią maluszki przed chorobami cywilizacyjnymi. - Zaczynamy od jednej łyżeczki, by dziecko poznało nowy smak, próbowało i nawet odrzucało. Dopiero po trzech tygodniach możemy zacząć wprowadzać słodkie owoce. Efekty przejdą nasze najśmielsze oczekiwania - przekonywała pedagog Ewa Bajerek.

Jak ułożyć dziecięce menu, żeby dostarczyć wszystkich potrzebnych składników? Jak stawiać pierwsze kroki i jak zadbać o zdrowie dzieci? O tym w nagraniu audycji, w której o zdrowych nawykach dietetycznych rozmawialiśmy także z Arturem Zakrzewskim, medalista pucharu świata w skokach na trampolinie.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Goście: Aleksandra Zima i Ewa Bajerek (autorki książki "Maluszek na 6+")

Data emisji: 9.02.2018

Godzina emisji: 14.12

mko/kd

Czytaj także

Monika Walecka i jej pachnąca chlebem rewolucja. Z San Francisco do Polski

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2018 18:00
- Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Anna Zbyszewska-Chryniewicz i jej gotowanie z pasją

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2018 10:00
Po latach pracy rzuciła pracę w korporacji i skoczyła w życiową przepaść: zajęła się tym, co sprawia jej przyjemność, czyli gotowaniem. Anna Zbyszewska-Chryniewicz organizuje warsztaty, dzieli się przepisami, organizuje spotkania autorskie przy garach.
rozwiń zwiń