To, co najlepiej zrobić w Kownie, to zgubić się w trakcie "szwendania się" po mieście. Zajrzeć na podwórka kamienic, pooglądać murale Martyna Matwiejuk
Litwini żyją sztuką
Kowno nie leży na turystycznym szlaku i raczej mało pisze się o nim w przewodnikach. Tymczasem w dwudziestoleciu międzywojennym, na bardzo krótką chwilę, stało się ono stolicą państwa, co miało wpływ na jego niesamowitą architekturę. - Kowno uchodzi za skarbiec modernizmu. Mamy tu przeszklone przestrzenie, dużo światła, obłe balkony, czyli coś, o czym mówi się "architektura optymizmu" - wyjaśnia autorka audycji. Na wielbicieli historii sztuki czekają m.in. Poczta Główna, gmach przedsiębiorstwa mleczarskiego "Pienocentras", Muzeum Witolda Wielkiego czy Klub Oficerski. - Warto też odwiedzić Muzeum Narodowe, w którym prezentowana jest sztuka litewskiego Chopina, czyli Mikalojusa Konstantinasa Čiurlionisa, jednego z najbardziej znanych litewskich malarzy i kompozytorów.
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis: A collection of 165 paintings (HD) / LearFromMasters
13:48 Czwórka W poszukiwaniu umami - litwa 31.07.2021.mp3 Przewodnik po Litwie. Podróże Martyny Matwiejuk (W poszukiwaniu umami/Czwórka)
Konstytucja Užupis składa się z 30 punktów. Wśród nich są m.in. prawo do bycia szczęśliwym i nieszczęśliwym, prawo do milczenia i prawo do tego, by wierzyć Martyna Matwiejuk
Alternatywna twarz Wilna
Užupis, czyli Republika Zarzecza, to państwo w państwie, usytuowane w zakolu Wilejki, nieopodal wileńskiej starówki. - Przed wojną tę dzielnicę zamieszkiwała społeczność żydowska, po doświadczeniach wojennych Zarzecze opustoszało, a do pustych budynków zaczęli wprowadzać się ludzie spod ciemnej gwiazdy - opowiada dziennikarka Czwórki. - Przez długi czas to miejsce nie cieszyło się dobrą opinią. Wszystko zmieniło się w w drugiej połowie lat 90. XX wieku. Wraz z pojawieniem się artystów Zarzecze rozkwitło jako enklawa bohemy, wolności i nonkonformizmu. 1 kwietnia 1998 roku artyści proklamowali swoją własną konstytucję i tak Zarzecze stało się republiką.
Vilnius In Your Pocket - Užupis / In Your Pocket City Guides
Posłuchaj także:
Kulinarne podróże. Z barszczem, warenikami i syrnikami przez Ukrainę
Litwa pachnie chlebem, dzikiem i kuchnią karaimską
Tam, jak w Polsce, też pachnie chlebem. Tyle że litewski chleb - "duona" - jest ciemny, gęsty i aromatyczny. Często znajdziemy w nim kminek, a na spodzie bochenka - przypieczone liście tataraku. Bywa podawany jako zakąska - w postaci przysmażanych na oleju chlebowych paluszków. Litwini mają też intrygujące przysmaki pochodzące z kuchni karaimskiej. Są to m.in. kybyny, gannawy i ak-ałwa. - Litewskie umami to kwas, który daje wyborny smak, zwłaszcza mięsu. Tu je się kiełbasy, wędliny i dużo dziczyzny oraz wszelkie potrawy ziemniaczane: bliny, babkę, kiszkę i kołduny - wymienia Martyna Matwiejuk.
10 Traditional Lithuanian Dishes You Need To Tray / Traditional Dishes
***
Tytuł audycji: "W poszukiwaniu umami"
Prowadzi: Martyna Matwiejuk
Data emisji: 31.07.2021
Godzina emisji: 09.09
kul