Właśnie ukazała się książka "Zapach świąt", w której 13 blogerek przedstawia swoje pomysły na potrawy i ozdoby, a także prezenty DIY. Pomysłodawczyni projektu opowiadała jak doszło do powstania i wydania świątecznego zbioru przepisów autorek z polskiej blogosfery - Bardzo często sięgamy po książki kulinarne. Są kompendium wiedzy i możemy je mieć zawsze przy sobie. Przyjemnie jest otworzyć książkę, kiedy się gotuje, spojrzeć raz jeszcze na przepis, mieć ulubione receptury zebrane w jednym miejscu - mówiła.
Karol Okrasa Zazwyczaj w Internecie działają ludzie, którzy chcą się czymś pochwalić, a kiedy się czymś chwalimy oznacza to, że coś nam wyszło, dlatego uważam, że warto z takich inspiracji korzystać
Rozmówczyni Piotra Firana opowiadała o procesie przygotowań publikacji przepisu w internecie, w tak gorączkowym okresie, jakim są święta Bożego Narodzenia - Każda blogerka kulinarna przygotowania do świąt rozpoczyna 2-3 tygodnie wcześniej. Po to, żeby przygotować potrawy, opublikować je na blogu, aby czytelnicy mogli z nich skorzystać jeszcze przed świętami - opowiadała jedna z blogerek.
Karol Okrasa To, że coraz więcej ludzi gotuje jest dobrym trendem. Zwracamy uwagę już nie tylko na to, co jemy, ale również jak to zostało przygotowane i skąd pochodzą dane produkty. Prowadzenie blogera kulinarnego służy edukacji, którą jak najbardziej popieram
Jak duże jest zjawisko polskiej blogosfery kulinarnej? Jak rozpoznać "smaczny" blog? Co będziemy mogli znaleźć w książce "Zapach Świąt"? Zapraszamy do wysłuchania nagrania.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: w rozmowie z Anną Depczyńską kucharz Karol Okrasa, w studiu Czwórki: Anna Pytkowska (autorka bloga nietylkopasta.pl) oraz Agata Chmielewska (eksperymentalnie.com)
Materiał przygotował: Anna Depczyńska
Data emisji: 6.12.2017
Godzina emisji: 16.07
ac/kul