Zjawisko nietolerancji pokarmowych nasila się na przestrzeni ostatnich lat. - Są dwie przyczyny. Pierwsza to utrata naszej naturalnej odporności. Odżywiamy się monotonnie, zubażamy naszą treść pokarmową i organizm nie ma jak tej odporności budować - tłumaczyły ekspertki Czwórki. - Żywność jest z kolei bardzo mocno przetworzona, więc - nawet jeśli chcemy zjeść coś ciekawego - ma to bardzo niską wartość odżywczą - podkreślały. Jedną z przyczyn alergii nabytych jest także zbyt wczesne podawanie niewłaściwych produktów spożywczych dzieciom. - Kolejnym problemem jest m.in. zespół nadwrażliwości jelit.
Skąd jeszcze biorą się te nietolerancje i w jaki sposób z nimi żyć, na co uważać? Czy bezglutenowe albo pozbawione laktozy produkty to moda i fanaberia, czy też kwestia prawdziwych nietolerancji pokarmowych? Ile osób cierpi na stwierdzoną celiakię? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. W programie wysłuchaliśmy także historii Piotra, socjologa z Warmii, który kontynuuje karierę w Warszawie. Choć nigdy nie miał alergii, zaczęły się u niego problemy skórne. Okazało się, że ma alergię na mięso, czy pyłki.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Żaneta Geltz (redaktor naczelna magazynu "Hipoalergiczni"), Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny Instytut Żywności i Żywienia)
Data emisji: 22.05.2018
Godzina emisji: 15.08
kd