Zmiany klimatu dają w kość całej przyrodzie. Gość audycji przyznaje, że tegoroczny sezon pszczelarski jest bardzo nietypowy. - Pszczoły są obecnie w rozkroku pomiędzy zimą a warunkami wiosennymi. Jak przyglądałem się przedwczoraj pszczołom, wyglądało to jak czerwcowy dzień. Pszczoły nosiły mnóstwo pyłku i intensywnie latały. Jakby coś atrakcyjnego dla nich masowo kwitło - mówi Kamil Baj z hodowli Pszczelarium. - W tym momencie pszczoły powinny już być przygotowane do zimy z zapasami.
23:23 czwórka szanuj zielen 22 wrzesnia 2024 9.11.mp3 Kamil Baj o miodzie i pszczelarstwie (Szanuj zieleń/Czwórka)
Kiedy pszczoły wytwarzają miód?
Pszczelarze, podobnie co pszczoły, mają do wykonania dużo pracy. Ich obowiązki to nie tylko zbieranie gotowego produktu, ale również codzienna troska o całą pasiekę. - Miód można gromadzić przez większą część roku. Co innego kwitnie w maju, a co innego pod koniec sezonu. To zawsze zagadka, z czego pszczoły zbierają. Zdarza się miód prawdziwie wielokwiatowy, który nie ma żadnej dominanty smakowej. To jest coraz rzadsze, głównie dzięki badaniom - wyjaśnia gość Czwórki. - Uwielbiam zgadywać, z pyłków jakich roślin powstał dany miód wielokwiatowy. Są nawet szkolenia na miodowego sommeliera.
- Miód wybiera się wtedy, kiedy jest duża nadwyżka w ulu. Pszczoły również go spożywają; szacuje się, że konsumują około 100 kg miodu w ciągu sezonu. Ta nadwyżka jest wypracowywana w okresie od maja do lipca. W warunkach centralnej Polski pożytek lipcowy jest określany jako ostatnie miodobranie. Od wtedy pszczoły i pszczelarze zaczynają myśleć o zimie - zaznacza pszczelarz.
Różne rodzaje i odmiany miodu
Wielość roślin i kwiatów w naturze powodują, że każdy miód jest inny. Wszystko zależy od tego, jakie pyłki będą przynosiły do ula pszczoły. - Miody można od siebie rozróżnić dlatego, że w danym okresie zazwyczaj dominuje jedna kwitnąca roślina. Wtedy pszczoły chętnie do niej latają, bo jest dla nich najbardziej atrakcyjna. Pszczelarz będzie wiedział jaki zbiera miód, ze względu na bezpośrednią okolicę roślin przy ulu oraz okres kwitnienia - tłumaczy gość Marty Hoppe. - Ostatecznym sprawdzeniem rodzaju miodu jest oczywiście smak, zapach czy konsystencja.
Czytaj także:
- Jeżeli pasieka jest w mieście, to trudno określić, z jakiego kwiatu powstał miód. Wtedy zdajemy się na wiedzę palinologów, którzy znają się na pyłkach roślin. Z odpowiednio spreparowanej próbki miodu są oni w stanie powiedzieć, z czego pszczoły zbierały pyłek - opowiada Kamil Baj. - Typowo miejskie miody są z kasztanowca, klonu, akacji i lipy.
Pszczoły a powódź
- Pszczelarze powinni być wcześniej gotowi na takie klęski jak powódź i wywieść te pszczoły w bezpieczne miejsce. Transport pszczół jest normalną praktyką, nawet w ciągu sezonu. Zwykle robi się to późnym wieczorem lub nocą. Wtedy cała pszczela rodzina jest w ulu. Zabranie ich w trakcie dnia wiąże się z tym, że znaczącą ich część zostawimy. One nie założą nowej rodziny, bo matka pszczela zawsze zostaje w środku.
- W 2010 roku na terenie zalewowym Wisły mieliśmy rodzinną pasiekę. Przenosiliśmy ule na wóz, aby były przynajmniej te półtora metra wyżej. Jeżeli woda zaleje ul, to jest koniec. Pszczoły nie wstrzymają oddechu, ani nie wypłyną na powierzchnię. Pasieka pod wodą jest spisana na straty. Mam nadzieję, że nic takiego w tym roku nie wystąpiło.
***
Tytuł audycji: Szanuj zieleń
Prowadzący: Marta Hoppe
Goście: Kamil Baj (pszczelarz, pasieka Pszczelarium)
Data emisji: 22.09.2024
Godzina: 9.11
kajz