Katarzyna Siuzdak, doktor habilitowana i profesor maszyn przepływowych Polskiej Akademii Nauk, udowadnia, że nauka może być fascynująca, przystępna i na wyciągnięcie ręki. Jej profil na Instagramie, Science Mission, stał się popularnym miejscem, gdzie trudne zjawiska fizyczne i chemiczne stają się jasne, a edukacja inspirującą przygodą.
20:53 CZWORKA Popołudniówa 2025_01_14-15-17-21.mp3 Katarzyna Siuzdak pokazuje jak przystępna może być nauka (Popołudniówa/Czwórka)
- Fizyka i chemia nie muszą być abstrakcyjne – to rzeczywistość, którą obserwujemy każdego dnia. Deszcz, śnieg czy kulki absorbujące wilgoć w nowych butach – to wszystko fascynujące przykłady procesów fizykochemicznych - wyjaśnia Katarzyna Siuzdak.
Dlaczego nauka w szkołach bywa nudna?
Kasia zwraca uwagę na wyzwania, z jakimi mierzą się na co dzień nauczyciele. Napięte programy, brak czasu na eksperymenty i niedostateczne wyposażenie pracowni sprawiają, że lekcje fizyki i chemii często ograniczają się do wkuwania wzorów. Zamiast doświadczeń, które mogłyby rozbudzać ciekawość, uczniowie przyswajają suche fakty, które nie są w żaden sposób atrakcyjne dla uczniów. - Nie obwiniam nauczycieli, bo ich praca to ogromne wyzwanie. Dlatego na moim profilu staram się być wsparciem i pokazywać, że naukę można tłumaczyć prosto, ciekawie, i że eksperymenty są możliwe nawet bez specjalistycznego sprzętu - mówi ekspertka.
Zobacz też:
Nauka przez eksperyment
Jednym z przykładów podejścia Kasi do nauki jest wyjaśnienie, jak działają rzeczy, z którymi na codzień się spotykamy, jak np. znane wszystkim woreczki z kulkami z napisem "do not eat". - To żel krzemionkowy lub glinka bentonitowa, które pochłaniają wilgoć. To, co obserwujemy jako zmianę koloru kulek, to efekt chemiczny, adsorpcja wody - tłumaczy gościni Czwórki, przypominając, by mimo nietoksyczności tego materiału trzymać go z dala od dzieci. W innym filmie opowiada o tym, dlaczego roztopiony ser smakuje inaczej niż zimny (tłuszcz jest nośnikiem smaku, a podgrzanie jedzenia aktywuje nasze kubki smakowe w inny sposób). Takie przykłady pokazują, że nawet pizza może być punktem wyjścia do rozmowy o nauce (a pizza jest całkiem fajna). W audycji "Popołudniówa" Kasia opowiedziała również o tym jak powstała folia bąbelkowa!
Trudne pojęcia w prostych słowach
Na profilu Katarzyny można znaleźć również wyjaśnienia innych zjawisk, jak biały nalot na czekoladzie (wynik złego przechowywania) czy wosk na śliwkach, który chroni owoce przed szkodnikami. - Starannie dobieram tematy, by zachęcać obserwatorów do poszerzania wiedzy, jednocześnie ucząc ich trudniejszych terminów, takich jak wosk epikutylarny - mówi Katarzyna z uśmiechem.
***
Tytuł audycji: Popołudniówa
Prowadzący: Kamil Jasieński
Gościni: Katarzyna Siuzdak (Ig:@science_mission)
Data emisji: 14.01.2025
Godzina emisji: 15.15
gV