Jak nie marnować jedzenia zwłaszcza w okresie świątecznym? Jak mówiła, najważniejszy jest plan. Zanim zabierzemy się za gotowanie i pieczenie, powinniśmy zastanowić się ilu gości zaprosimy na świąteczny obiad, co pozwoli nam przygotować dokładnie tyle posiłków, ile potrzeba. Oszczędzi nam to czasu, wysiłku i pieniędzy.
- Dobrze przygotowana lista zakupów to podstawa. Jeśli nie udało nam się jej przygotować przed świętami i zdecydowanie przesadziliśmy z ilością świątecznych potraw mamy jeszcze jedno wyjście: dobre przechowywanie. Dania poświąteczne na długi czas możemy przechowywać w zamrażalniku - mówiła.
Wiele zbiórek żywności zostało odwołanych, ale nadwyżkę jedzenia możemy przekazać potrzebującym sami. Świąteczne dania możemy też przerobić na coś zupełnie innego. Spróbujmy stworzyć zapiekankę z resztek. - Sprawdzajmy i kontrolujmy co mamy w lodówce. Kupujmy tylko to, co potrzebne. Listę zakupową róbmy z dużym wyprzedzeniem - radziła.
W rozmowie więcej tricków co zrobić z nadwyżkami poświątecznej żywności i o tym, czy festiwale muzyczne mogą być eko.
***
Tytuł audycji: "Ratujemy świat"
Prowadzi: Kasia Dydo
Gość: Jagna Niedzielska - ekoaktywistka, kucharka, blogerka, ambasadorka festiwalu Audioriver
Data emisji: 14.04.2020
Godzina emisji: 14.08
ac