Chcesz być zdrowy? Jedz śniadania!

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2012 08:00
Ten posiłek pomaga doładować baterie na cały dzień. - Rano powinniśmy zjadać nawet jedną trzecią tego, co pochłaniamy przez cały dzień - podkreśla Urszula Mijakoska, diet coach.
Audio

Wielu jest zdania, że to najważniejszy posiłek i bez niego nie wyobraża sobie życia. I słusznie - rzecz w tym, żeby śniadanie było nie tylko smaczne, ale też naprawdę zdrowe.

– Powinno być jak najbardziej obfite, by po nocnej przerwie i odpoczynku dla organizmu, dodać sobie znowu energii – tłumaczy Urszula Mijakoska, diet coach, czyli trener zdrowego żywienia. – Dlatego w śniadaniu może znajdować się nawet do 25-30 proc. wszystkiego, co jemy podczas dnia.

Dobrze bilansowane śniadanie to nie tylko kawa z mlekiem. Warto przy okazji spożywania tego posiłku dostarczyć organizmowi witaminy i minerały, białka, węglowodany, oraz... tłuszcze. Byle nie za dużo.

Co jest wazniejsze - śniadanie, czy obiad? <<<

Tymczasem Polacy, jak wynika z wielu badań, na śniadanie jedzą najczęściej kajzerki z wędliną. Taki posiłek energetycznie jest obfity, ale jest w nim aż (bagatela!) 50 proc. tłuszczu. A nie o to chodzi.

– "Obfite śniadanie" to nie takie, po zjedzeniu którego będziemy czuli się śpiący – mówi Mijakoska – Wręcz przeciwnie - chodzi o to, by mieć energię na dzień, który nas czeka. Dlatego zalecane są pełnoziarniste zboża.

Co jeszcze jeść, by dodać sobie energii na cały dzień, a jednocześnie nie "przeholować"? Doradzaliśmy w audycji "Poranek OnLine". Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy z Urszulą Mijakoską.

(kd)

Czytaj także

Kolorowe warzywa poprawią apetyt

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2011 13:00
Oprócz zapachu i smaku w każdej potrawie ważny jest kolor. To barwy odpowiadają za to, jak postrzegamy posiłek, ale także za to, ile zjemy. W Czwórce o kolorach w jedzeniu rozmawiamy z dietetykiem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Można jeść, jeść, jeść i być zdrowym

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2012 11:40
Od lat wiadomo, że to, co jemy przekłada się na nasze zdrowie. Najlepsi kucharze europejscy, również polski mistrz kulinarny, Robert Sowa wraz z kardiologami serwują nam "Europejską książkę kucharską", po to by gotować smacznie i zdrowo.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Niedługo Polacy mogą być tak grubi jak... Amerykanie

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2012 17:06
– Jedzenie jest wielką przyjemnością, ale bywa także ogromnym zagrożeniem, które często bagatelizujemy – tłumaczy dziennikarka Katarzyna Bosacka. – Jesteśmy społeczeństwem sytym. A ponieważ pożywienia jest pełno, stajemy się przekarmieni.
rozwiń zwiń