"Szkoła na widelcu" przeciw otyłości

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2012 11:05
Problem otyłości coraz bardziej dotyka naszego społeczeństwa. "Szkoła na widelcu" chce temu zaradzić - zarażając najmłodszych zdrowym i rozsądnym żywieniem.
Audio

- Akcja "Szkoła na widelcu" ma niecały rok. Spotkaliśmy się po raz pierwszy w lutym żeby sformalizować działania, a sam projekt zaczął się 1,5 roku temu - mówi Grzegorz Łapanowski, kuchmistrz, współorganizator akcji i fundacji "Szkoła na widelcu". - Wspólnie z panią Elą Szydłowską z liceum na Foksal i z panią Agatą Tomalą z jednego z warszawskich przedszkoli, postanowiliśmy podjąć dwa długofalowe, pilotażowe projekty, które sprawdziły w jaki sposób działa edukacja kulinarna na dzieciaki.

"Szkoła na widelcu" została zainicjowana w dwóch przeciwległych grupach: w przedszkolu i w liceum. Okazało się, że jest duże zainteresowanie tym tematem, w liceum udało się przeprowadzić 10 warsztatów kulinarnych, w przedszkolu kilkadziesiąt. Każdy z warsztatów miał konkretny temat, dostosowany do danej grupy wiekowej.

- W przedszkolu mówiliśmy np. o pomidorze, jego smaku, zapachu, kształcie, o tym jak rośnie. W liceum poruszaliśmy tematy z pogranicza kultury, historii, tradycji, regionalizmów i zrównoważonego rozwoju - mówi Grzegorz Łapanowski. - Rozmawialiśmy o fastfoodach, przełowieniu, polskiej tradycji kulinarnej - dodaje.

Wspólnym mianownikiem akcji jest walka z otyłością i nadwagą wśród dzieci i młodzieży. Więcej o zajęciach "Szkoły na widelcu" dowiesz się słuchając załączonej rozmowy Kuby Kukli z Grzegorzem Łapanowskim w "Poranku OnLine".

Zapraszamy również do wysłuchania załączonego materiału Kasi Węsierskiej o tym, co dzieci jedzą w szkołach.

(pj)

Czytaj także

Nowoczesna szkoła to nowoczesny nauczyciel

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2012 15:59
Centrum Nauki Kopernik znalazło sposób, żeby o różnych dziedzinach nauki, jak chemia czy fizyka, mówić w ciekawy sposób. Swą pomysłowością i kreatywnością dzielą się z nauczycielami.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedzenie zaczyna się od wymyślania

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2012 15:15
Polska doczekała się swojego Jamiego Olivera. Tomek Woźniak chce inspirować i daje narzędzia by jeść zdrowo i smacznie, również w szkolnych stołówkach.
rozwiń zwiń
Czytaj także

10-latki czytają ze zrozumieniem, z liczeniem jest gorzej

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2012 12:39
Polscy uczniowie wzięli udział w międzynarodowych badaniach umiejętności.
rozwiń zwiń