Baton musli - handmade

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2013 07:30
Batony zbożowe to idealna propozycja na drugie śniadanie albo podwieczorek. Jednak te dostępne w sklepach nie wzbudziły naszego zachwytu, dlatego przekąskę postanowiliśmy zrobić sami.
Audio
  • Testujemy przepis na batonik musli (Poranek OnLine/Czwórka)
Zamiast kupować gotowe w sklepie batonik musli zrób sobie sam
Zamiast kupować gotowe w sklepie batonik musli zrób sobie sam!Foto: Glow Images/East News

Do zrobienia batonika potrzebujemy 1,5 szklanki płatków owsianych, pół szklanki otrębów, 50 gramów cukru, 80 gramów miodu, 50 gramów masła i bakalie (ziarna słonecznika, pestki dyni, żurawina, migdały, orzechy).

Owsianka doda Ci skrzydeł. Sprawdź jak ją zrobić <<<

- Bakalie i płatki owsiane wrzucamy na patelnię, dodajemy otręby i całość prażymy - tłumaczy Błażej Prośniewski. - Równocześnie, na palniku obok, gotujemy masło z cukrem i miodem. Robimy to tak długo, aż wszystkie produkty się połączą. Potem masą zalewamy płatki, dokładnie mieszamy i zgniatamy. Wkładamy do lodówki i czekamy aż wszystko wystygnie.

Efekt końcowy okazał się być dla naszego eksperta zadowalający: - Baton jest smaczny i zdrowy, ale na pewno nie niskokaloryczny.

kul

Czytaj także

Carving - bo człowiek je oczami...

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2013 11:00
Żyjemy w czasach, w których równie ważny co smak jest także wygląd potraw. Nic więc dziwnego, że szefowie kuchni i restauratorzy prześcigają się w pomysłach, które mają oczarować klientów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Hummus najlepszym sposobem na rozpoczęcie wizyty w Izraelu

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2013 16:30
Ostatnio robi furorę, nie tylko wśród wegetarian i wegan. Hummus podobno pochodzi z Libanu, ale jest także popularną potrawą w kuchniach: arabskiej, kaukaskiej i żydowskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Drugie śniadanie na miarę naszych potrzeb

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2013 07:30
Śniadanie to podstawa udanego dnia. Jak przyrządzić je na miarę naszych potrzeb?
rozwiń zwiń