Jesz za dużo białka? To może mieć poważne konsekwencje

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2014 11:02
Jemy bardzo dużo białka. Specjaliści twierdzą, że nawet dwa razy tyle, ile nam potrzeba. Warto zatem pomyśleć czy nie zrezygnować z części mięsnych posiłków.
Audio
  • Jak to się dzieje, że spożywamy za dużo białka i jakie są tego konsekwencje - odpowiadają eksperci - materiał Martyny Ogonek (Czwórka/Poranek OnLine)
  • Dziecko na diecie wegetariańskiej - to zdrowie czy nieodpowiedzialność - materiał Bartka Wasilewskiego (Czwórka/Poranek OnLine)
Jesz za dużo białka? To może mieć poważne konsekwencje
Foto: Glow Images/East News

Przeciętny Polak spożywa dwa razy więcej białka niż potrzebuje jego organizm - wynika z raportu Instytutu Żywności i Żywienia. Jedną z głównych przyczyn tej sytuacji jest za duża ilość mięsa w diecie.
- Polacy jedzą mięso codziennie. Sięgają po nie kilka razy dziennie i z tego wynika to "przebiałczenie" - mówi Katarzyna Pryzmont, dietetyk Medialife Polska. - Niestety, podobnie też karmimy nasze dzieci. Aby być zdrowym mięso powinniśmy spożywać nie częściej niż dwa razy w tygodniu. 
Według najnowszych zaleceń żywieniowych WHO białko powinno pokrywać zaledwie 15 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na energię. Dietetycy zalecają, żeby zjadać 1 gram białka na kilogram masy ciała, albo jeszcze mniej. To oznacza, że wystarczą nam dwie szklanki mleka lub innego produktu mlecznego i kawałek białego sera czyli np. 80 gramów.
Jak wynika z badań Centrum Zdrowia Dziecka, problem tzw. przebiałczenia jest większy w przypadku dzieci niż dorosłych. Okazuje się, że najmłodsi na diecie tradycyjnej mają przekroczone spożycie białka nawet o 600 proc., a ci na diecie wegetariańskiej - o 400 proc.
- Dieta maluchów w wieku 1-3 lat powinna zawierać nie więcej niż 37 gramów białka na dzień - mówi Andżelika Drozd, ekspert programu "1000 pierwszych dni dla zdrowia". - W praktyce są to trzy porcje produktów mlecznych i jedna porcja produktów mięsnych, np. plasterek wędliny. Pozostała część zapotrzebowania na białko musi być pokrywana w produktach zbożowych i warzywach.
Eksperci przestrzegają przede wszystkim przed białkiem zawartym w mięsie, bo choć jest ono pełnowartościowe, to towarzyszy mu tłuszcz, którego często nie jesteśmy w stanie się pozbyć. Taka dieta może prowadzić do licznych chorób oraz alergii. Zwłaszcza, jeśli rzadko uprawiamy sport.
Dietetyk Katarzyna Pryzmont przestrzega też przed stosowaniem popularnej niedawno diety Dukana, która może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Warzywa
Warzywa

Jutro (11 stycznia) obchodzony jest Polski Dzień Wegetarian - w tym kontekście Bartek Wasilewski zapytał specjalistów o dzieci na diecie wegetariańskiej.

(pj/kul/kd)

Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie żywność
Czytaj także

Nadwaga - plaga wśród dzieci i młodzieży

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2013 13:23
Coraz większa liczba młodych Polaków ma problem z nadwagą. Nadmierna masa ciała częściej występuje u chłopców, jedynaków i wśród dzieci z dużych miast - alarmują eksperci.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nie karm swojego dziecka byle czym!

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2013 11:00
60 procent polskich uczniów nie je śniadania przed wyjściem do szkoły. Część z nich nie zabiera ze sobą kanapek i między lekcjami korzysta tylko z tego, co oferują szkolne sklepiki.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak mądrze kupować żywność?

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2013 14:33
- Najlepiej nie iść na zakupy będąc głodnym. Przed wyjściem warto sprawdzić, czego nam brakuje, by nie kupować kolejnych słoiczków z jedzeniem - apelują eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia.
rozwiń zwiń